Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хорнер определи Квят за новак на годината досега

Хорнер определи Квят за новак на годината досега

52
0
Данил Квят

Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер заяви, че Данил Квят е новакът на годината досега във Формула 1.

Руснакът дебютира този сезон в Торо Росо. Той бе избран да заеме мястото на преминалия в тима от Милтън Кийнс Даниел Рикиардо. Данил премина в F1 директно от GP3 и европейската Формула 3. Това предизвика определени коментари дали е готов за най-голямото предизвикателство.

Квят обаче се справи повече от добре с натоварването. 20-годишният Данил е 15-ти в класирането при пилотите с 6 точки, само 5 по-малко от актива на съотборника му Жан-Ерик Верн (11-ти в подреждането). В 11-те проведени до момента надпревари Квят е с пет класирания в Q3, четири отпадания в надпревари, а в останалите 7 – завършени – състезания има четири класирания в топ 10.

Данил бе сензационен и е новакът на сезона досега. Чистите му скорост и темпо, като се има предвид скокът от GP3, са изключително впечатляващи. Имаше съвсем кратка предсезонна подготовка. Жан-Ерик е много бърз пилот, така че Данил е с чудесен съотборник като способ за сравнение. А ние (академията на Ред Бул за млади пилоти – б.р.) имаме страхотни таланти като Карлос Сайнц младши, Пиер Гали и Алекс Лин. Така че програмата наистина има положителни резултати – обясни Хорнер, цитиран от Аутоспорт.

Според англичанина успехът на Себастиан Фетел и Рикиардо показва колко успешна е академията, която нерядко е критикувана. Редица пилоти, сред които Себастиен Буеми, Хайме Алгерсуари, Кристиян Клийн, Витантонио Лиуци, загубиха мястото си в екипите на австрийския милиардер Дитрих Матешиц. Друг неин кадър – Антонио Феликс да Коща – пък бе смятан миналия сезон за сигурно попълнение в Торо Росо, но влошените му през 2013 г. резултати доведоха до придвижването на Квят нагоре по стълбицата.

И двамата ни настоящи титуляри дойдоха от джуниър екипа, като и двамата си заслужиха „повишението”. Академията може да бъде възприемана като трудна на моменти, но Формула 1 не е лек бизнес. Най-хубавото нещо в програмата на Ред Бул е, че ако момчетата са наистина талантливи, то те намират пътя си и получават подкрепа – допълни Хорнер.