Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хорнер открива прилики между Квят и Фетел

Хорнер открива прилики между Квят и Фетел

33
0

Кристиан Хорнер открива прилики между Данил Квят и четирикратния световен шампион Себастиан Фетел.

Руският пилот ще се присъедини към Ред Бул за сезон 2015 г. във Формула 1 след напускането на титулувания си колега, който отиде във Ферари. Той ще е съотборник на Даниел Рикиардо. Австралиецът взе три победи през 2014-та и бе единственият състезател освен тези на Мерцедес – Люис Хамилтън и Нико Розберг, който спечели надпревара през изминалата година.

– Наистина много съжаляваме, че Себ си тръгна, но пък се вълнуваме за бъдещето си. Знаем, че в лицето на Рикиардо имаме феноменален пило, а Данил е природен талант, по много подобен на Себастиан начин. Ситуацията се разви доста добре за Квят, тъй като той остана някак по-встрани от вниманието. Кара за моя отбор в GP3 миналата година и трябва да кажа, че прогресът му – особено през втората половина от сезона – бе феноменален. Наблюдавах отблизо напредъка му. В Торо Росо също свърши страхотна работа и смятам, че само ще продължи да израства догодина – заяви Хорнер в интервю за crash.net.

Рикиардо от своя страна призна, че три победи е далеч по-голям успех от очаквания след крайно трудните предсезонни тестове на Ред Бул.

– По време на зимните тренировки не очаквах да видя кой знае колко карирани знамена – сподели австралиецът пред Скай Спортс. – Отборът бе доминирал през предходния сезон и в началото си мислех, че ако колата е същата (като сила), то тогава да, може и да се кача на най-горното стъпало. Но получилата се в крайна сметка ситуация – с три победи и освен това единственият пилот с успех освен Люис и Нико – надхвърли с много очакванията. Знаехме колко силни са Мерцедес, така че планът бе да сме наблизо и ако имат някакъв проблем, ако нещо се случи, да се възползваме от шанса. Мисля, че успехът в Будапеща бе постигнат с нашите си сили. Мисля, че колата за сигурност ми помогна, но и след това имаше състезание.

Даниел припомни, че в началото на сезон 2014 заяви, че ще е доволен, ако успее да притисне поне Фетел. В края на състезателната година статистиката показва, че той се класира 12 пъти пред Себастиан на стартовата решетка, 11 пъти бе по-напред в състезания (без да се броят надпреварите, в които някой от тях отпада) и е трети при пилотите, а съотборникът му е пети.

– Мисля, че се справих много добре с първоначалната си задача. В никакъв случай няма да се отпускам – това само ми послужи за повишаване на увереността – допълни Рикиардо.