Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън печели дъждовна квалификация в Малайзия

Хамилтън печели дъждовна квалификация в Малайзия

44
0

Люис Хамилтън спечели дъжовната квалификация в Малайзия на пистата Сепанг. Изненадващо на второ място се нареди Себастиян Фетел, който успя да изпревари другия пилот на Мерцедес, Нико Розберг. Четвъртата позиция остана за Даниел Рикиардо от екипа на Ред Бул, следван от съотборника си Данил Квят и Макс Верстапен с Торо Росо. Десетката допълниха Фелипе Маса с Уилямс, Ромен Грожан (Лотус), Валтери Ботас (Уилямс) и Маркус Ериксон (Заубер).

Квалификацията започна при 29 градуса температура на въздуха и 52 градуса температура на асфалта. Въпреки това се очакваше всеки момент да започне и да вали.

Хамилтън и Розберг поведоха очаквано след първите излизания на пистата в първата част на квалификацията. Третата позиция зае Себастиян Фетел, който обаче за разлика от съперниците си използва твърдите гуми. Четвъртата позиция зае Ботас, следван от Райконен и Сайнц. Постигнатите от първите шестима времена бяха достатъчно добри, за да не им се налага да излизат втори път на пистата.

В дъното очаквано бяха пилотите на Мейнър, като Стивънс дори не записа време, за разлика от Мери. Другият отбор, който имаше сериозни проблеми с продължаването в квалификацията бе този на Макларън. Бътън успя да победи Алонсо в първия пряк двубой между двамата, но това само им донесе 17-а и 18-а позиции.

Голямата изненада след доброто представяне в Мелбърн бе отпадането в първата част на Фелипе Насър. Пилотът на Заубер бе изпратен в зоната на отпадащите от Ромен Грожан, който в последния момент успя да подобри времето си.

Наближаващият дъжд извади всички пилоти на пистата още в началото на втората част. Още след първата направена обиколка заваляха и първите капки, които скоро прераснаха в порой. Така още след първото излизане бяха ясни и отпадащите във втората част. Изненадващо сред тях бе Кими Райконен, който се класира на 11-а позиция със своето Ферари. Зад него се наредиха Пастор Малдонадо от екипа на Лотус, Хюлкенберг и Перес от тима на Форс Индия и Карлос Сайнц с Торо Росо.

След завалелия дъжд температурата на асфалта падна значително достигайки тази на асфалта. След половин часово прекъсване бе стартирана и последната трета част на квалификацията. Болидите на Уилямс, както Маркус Ериксон от екипа на Заубер и Ромен Грожан с Лотус застанаха на изхода на питлейна с гуми за мокро, докато останалите разчитаха на интермедия.

Хамилтън поведе след първите бързи обиколки пред Розберг и Фетел. Започна надлъгване, кой последен ще сложи нови интермедия гуми, за да има предимство в последния си опит. Фетел успя да подобри времето си и да се доближи на по-малко от 0,1 сек от водача, който не успя да подобри постигнатото при първия си опит време.

Розберг също подобри времето си, но не успя да спечели повече от третата позиция. С нови гуми пилотите на Ред Бул успяха да заемат четвърто и пето място, а разочарованието в Уилямс бе видимо, след като Маса и Ботас се класираха едва седми и девети.

Така утре в състезанието за първи път от доста време насам първата редица няма да е заета от колите на Мерцедес. Очакваният дъжд, както и близкото темпо на Ферари в състезателни условия обещават интересна надпревара.