Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън и Розберг силно концентрирани преди финала

Хамилтън и Розберг силно концентрирани преди финала

46
0

Претендентите за титлата във Формула 1 Люис Хамилтън и Нико Розберг бяха видимо много концентриани и обрани в думите и поведението си по време на днешния първи ден на пистата Яс Марина преди решителния уикенд, в който един от тях ще празнува като световен шампион за 2014 г.

Времето за срещи с медиите бе сведено до минимум, като двамата участваха само в пресконференцията на ФИА и всички други традицонно правени от Мерцедес брифинги бяха анулирани. Срещи със шефовете на тима също нямаше.

На пресконференцзията на ФИА те почти не се усмихваха, бяха много сдържани, дори когато цялата зала се смееше на някои странни въпроси и закачки между съперниците им за това маймунки ли карат модерните болиди и дали Фернандо Алонсо ще натисне за Дженсън Бътън да му е съотборник.

Люис отрече върху него напрежението да е по-голямо, защото той е лидер и има какво да губи, като каза, че всъщност ситуацията за двамата не е много различна.

Англичанинът бе категоричен, че ще се бори за победата, а няма да крои стратегии как да стигне до второто място, което ще му гарантира крайния успех и че практически не е променил с нищо подхода си към това конкретно състезание. Люис отказа да назове точно кои са членовете на семейството му, пристигащи в неделя да го подкрепят, като само отбеляза, че е поканил двама приятели, братовчеди, но не влезе в повече детайли.

Темата бе повдигната във връзка с това, че той винаги се представя по-добре, когато около него са най-близките му хора и на фона на цялата група около Розберг.

– Не сме деца, би трябвало да знаем кое е правилно и кое – грешно. Трябва да започваш състезателния уикенд, вярвайки, че ще протече нормално. Не е нужно пак да говорим. Всичко вече е обсъждано в началото на сезона, няколко пъти по време на състезателната година – особено след Спа, така че не е необходимо да се връщаме пак към темата. Според мен ситуацията е горе-долу същата като по времето, когато се състезавахме на картинг. На онази възраст не познавах по-голямо напрежение. И тогава исках да спечеля, така че нищо не се е променило в това отношение – допълни англичанинът.

Нико от своя страна каза, че наистина се нуждае от малко шанс, защото дори да спечели, между него и Люис трябва да има поне още един пилот, за да вземе титлата. В последните състезания обаче Мерцедес е категорично далеч напред и дори пилотите на Уилямс нямат шанс да ги доближат. Но ако това все пак стане, то според Розберг може да помогне, защото на тази писта изпреварванията са много трудни въпреки всички нови неща в автомобилите. Те според Фернандо Алонсо, който има горчив опит на Яс Марина, все пак дават шанс, но той самият едва ли би пречил.

– Аз съм тук, за да се опитам, разбира се, да спечеля състезанието и след това ми трябва малко помощ от Люис – да не завършва втори – засмя се все пак Розберг. – Надявам се Люис да измисли нещо по въпроса… Много неща могат да се случат, като например Уилямс да направят страхотен старт и да се вклинят между нас. Това трасе е едно от най-трудните за изпреварвания и необходимата разлика в скоростта, за да задминеш някого, трябва да е наистина голяма. Но както казах, има много сценарии и съм оптимист. Уикендът ще е натоварен. Няма да използвам думата „напрежение”, но ще е натоварено. Ще е страхотна битка, която очаквам с нетърпение. За това съм работил толкова време, за този шанс, за тази последна надпревара. Люис е страхотен състезател и съперник и се надявам всичко да е наред до последно. В Бразилия той допусна грешка, така че има шанс – каза още Нико.