Начало Избрани Хакинен: Верстапен е фаворит в Австрия, но не изключвам победа на Макларън...

Хакинен: Верстапен е фаворит в Австрия, но не изключвам победа на Макларън – колата на тима го позволява

2390
0
Ландо Норис, Макларън F1
снимка: Макларън

Мика Хакинен не изключва възможността Макларън да спечели Гран при на Австрия, написа самият двукратен световен шампион в колонката си за сайт за онлайн залагания. Финландецът обсъди особеностите на пистата Ред Бул Ринг и очакванията си за уикенда там.

„Австрийският състезателен уикенд включва спринт, а това означава, че отборите трябва да са в добра форма от началото на единствената тренировка там. Работата трябва да се свърши без да се губи никакво време. Каквито и да са технически проблеми ще се отразят на конкурентоспособността, а напрежението върху пилоти, инженери и механици ще е още по-голямо. Обиколката на Ред Бул Ринг е къса – за малко над минута. Впрочем, квалификационният рекорд на австрийското трасе принадлежи на Валтери Ботас. Три от десетте завоя там се преминават на пълна газ, но добрата новина е, че има три места, където изпреварванията са възможни: в първи, трети и четвърти завои. Така че много неща ще се случват по време на състезанието там“, обясни Хакинен.

„Прогнозата за времето за събота и неделя е за температури от порядъка на 30 градуса. Това означава, че асфалтът ще се нагрее до 50 и повече градуса. Пирели докара в Австрия най-меките си гуми и екипите ще трябва да се справят с износването им. Това също може да е фактор, влияещ върху крайния резултат. Асфалтът на пистата е абразивен и въпреки че страничните натоварвания върху гумите не са сред най-високите, е важно да се внимава да не прегряват“, коментира Хакинен.

Прогнозата за времето е за вероятност от 40% за дъжд днес, слънчево време в събота и нисък шанс за превалявания в неделя.

„На Макс Верстапен напоследък му се налага да се труди наистина здраво, за да печели състезания. Той е фаворит за домашния старт на Ред Бул, но може да се очаква, че пилотите на Макларън и Ферари ще вложат всичките си усилия, за да се борят с него“, продължи Хакинен.

„Миналия уикенд в Испания Ландо Норис кара великолепно. Той вече набра скорост и се сдоби с увереност в силите си, което е много важно. Аз съм печелил в Австрия през 1998 и 2000 г. и не изключвам този сезон Макларън също да победи. Колата на тима го позволява, а Ландо жадува за успех“, сподели Хакинен

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)

Финландецът не пропусна да коментира завръщането на Флавио Бриаторе във Формула 1

„Флавио Бриаторе се върна в падока, присъединявайки се към Алпин и случващото се там ще е интересно за наблюдение. Той е ярък характер, успешен предприемач и отлично познава Формула 1. Флавио ръководеше този отбор, когато той се казваше Бенетон, а след това Рено. Спечели шампионати с Михаел Шумахер и Фернандо Алонсо. Занимава се и с кариерите на пилоти – в тази област е важна фигура. Преди всичко трябва да се отбележи ролята му в професионалното развитие на Алонсо.“

„Бриаторе е играч. Пресата му припомня, разбира се, „Крашгейт“ скандала – случилото се в Сингапур през 2008 г. На шефа на концерна Рено Лука де Мео обаче му е необходим човек, който да даде ясна посока на програмата на Алпин във Формула 1. Самият факт, че се обърна към Флавио, е любопитен сам по себе си. За постигането на успех в F1 е необходима ефективна стратегия. Бриаторе ще помогне на отбора да идентифицира силните и слабите си страни. Едно нещо е сигурно: той ще каже на Рено как точно да действа“, смята Хакинен.