Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хакинен предупреждава Алези за старта в Инди 500

Хакинен предупреждава Алези за старта в Инди 500

36
0
Мика Хакинен

Въпреки смъртта на Дан Уелдън, Жан Алези все още продължава да планира стартирането си през следващата година в легендарното състезание Инди 500. Французинът няма притеснения, въпреки случилото се пред седмица в Лас Вегас.

„Преди да реша да стартирам, разговарях надълго и нашироко с хората от Далара“, обясни Алези. „От там ми обясниха подробно за техните стандарти за сигурност.“

Въпреки това идеята на Алези не бе посрещната особено радушно от двукратния световен шампион във Формула 1, Мика Хакинен, който явно не разбира причините за решението.

„Не намирам решението му за много мъдро“, обяви Хакинен. „Мисля, че е достатъчно само да се прочетат коментарите на пилотите след нелепия инцидент с Дан Уелдън. За всички ни е ясно, че там трябва много да се работи по отношение на сигурността.

Във Формула 1, след като загубихме Сена и Ратценбергер, се започна обстойно проучване. Имаше и други пилоти, които се разминаха за малко със смъртта. Едва тогава запона да се работи много интензивно по темата сигурност. Работеше се по колите и пистите, появиха се и помощни системи, като HANS. Сигурността винаги е била основна цел при нас. Много пилоти имаха късмета мерките да са приети преди катастрофите им и по този начин да бъде спасен животът им.

В Индикар сериите рано или късно ще трябва да стигнат до там. Ако Жан иска да стартира там, това си е негово решение. Това винаги е лично решение. Със сигурност е приятно да спечелиш Инди 500, но не и ако трябва да платиш висока цена за това. Рискът е голям и всеки трябва да си помисли дали си струва. Като се има предвид възрастта му и семейното му положение, както и средата, в която живее, със сигурност не му е било лесно да вземе това решение.“