Начало Избрани Хамилтън: ФИА има по-важна работа от това да се разправя с бижута

Хамилтън: ФИА има по-важна работа от това да се разправя с бижута

1530
0
Люис Хамилтън, Мерцедес
Люис Хамилтън, снимка Мерцедес

Люис Хамилтън твърди, че ФИА имапо-важна работаот това да осигури по-строго прилагане на правилата за бижутата на пилотите. Британецът бе недоволен от новите разпоредби относно носенето на украшения по време на състезателните уикенди.

Малко преди старта на уикенда за Гран при на Маями, състезателният директор на ФИА за Формула 1 Нилс Витик предупреди всички отбори. Те вече трябва да декларират, че пилотите им спазват разпоредбите на ФИА относно бижутата и огнеупорното бельо като част от процедурата за проверка.

По време на пресконференцията на пилотите преди първата тренировка на Международния аутодром в МаямиХамилтън заяви, че рестрикциите састъпка назадза спорта. Британецът носеше значително повече бижута и аксесоари от обикновено.

„Днес не можах да изкарам повече бижута, каза Хамилтън. „Но всъщност нямам какво повече да добавя от това, което вече казах последния път, когато бях пред вас и говорихме по тази тема.

Имам чувството, че това е крачка назад. Трябва да се замислите за стъпките, които предприемаме като спорт, както и за по-важните въпроси и каузи, върху които трябва да се съсредоточим и които наистина трябва да преследваме. Мисля, че сме постигнали голям напредък като спорт.

Вижте, ние сме в Маями. Това е толкова маловажно нещо. Занимавам се със спорт от 16 години и оттогава нося бижута. В колата съм само с обеци и пръстен в носа, който дори не мога да сваля. Наистина не е необходимо да влизаме в такъв спор.“

Стремежът на федерацията да гарантира спазването на разпоредбите на Международния спортен кодекс относно бижутата и одобреното бельо, съвпада с новия екип на ФИА за контрол на състезанията. Той е назначен под ръководството на наскоро избрания президент Мохамед Бин Сулайем. Бившият рали състезател пое тази роля след края на миналогодишния сезон на F1.

Хамилтън заяви, че ще се опита да се свърже с Бин Сулайем, Британецът иска да насърчи ФИА да обърне повече внимание на въпроси, които Хамилтън смята за по-важни.

Ще се опитам да общувам и да работя с президента на федерацията.“

Тук съм, за да бъда съюзник на спорта на Мохамед Бин Сулайем и Формула 1. ФИА има по-важна работа от това да се разправя с бижута. Затова смятам, че фокусът трябва да бъде върху други неща“, завърши Люис Хамилтън.

От тима Мерцедес са дали уверение, че Хамилтън ще спазва изискването за бижутата.

Четирикратният световен шампион Себастиан Фетел смята, че това вече прилича на лично отношение спрямо Хамилтън.

Мисля, че раздухването на тази тема е малко излишно“, каза Фетел. „Вероятно на този етап това е по-скоро личен въпрос. По някакъв начин се чувствам насочен към Люис. Говорихме си за гащи. Наистина ли това е най-вълнуващото нещо, за което можем да говорим?“

Така че в известен смисъл има загриженост за безопасността. Очевидно ако имате някои неща и колата се запали, това би било неприятно. Но от друга страна, до известна степен това е лична свобода. Ние сме достатъчно възрастни, за да правим своя избор както в автомобила, така и извън него.“