Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Денис се оттегля изцяло от Макларън Рейсинг

Денис се оттегля изцяло от Макларън Рейсинг

53
0

Сериозно преструктуриране в Макларън Груп обяви председателят на компанията Рон Денис днес на пресконференция в базата в Уокинг. Англичанинът, който се оттегли от поста шеф на отбора във Формула 1, прехвърли изцяло отговорностите за Макларън Рейсинг на Мартин Уитмарш.

Вече повече от две години Макларън Груп разработва програма за спортни автомобили след създаването на Макларън F1 и Мерцедес-Бенц SLR Макларън. Във връзка с нея Макларън Аутомотив ще стане независима фирма по-късно тази година. Предварителните планове са първият модел от новата гама да се появи през 2011 г. Денис обяви, че ще се строи нов завод за производство на автомобилите във Великобритания, като планираната инвестиция възлиза на 250 млн. паунда и се очаква откриването на около 800 работни места.

За да се концентрира изцяло върху длъжността изпълнителен председател на Макларън Аутомотив, Денис прехвърли изцяло поста главен изпълнителен директор на Макларън Рейсинг на Уитмарш, който от 1 март е шеф на тима в Гран при. След като обяви решението си да не се занимава вече с отбора на представянето на болида на Сребърните на 16 януари тази година, Рон обясни и че няма да спре да ходи по състезания, но едва ли ще посети всички кръгове. След като бе в Австралия, той пропусна Гран при на Малайзия, която гледал по телевизията у дома.

Всъщност това бе изненадващо лесно. Очаквах да е по-емоционално, след толкова поредни стартове в Гран при в продължение на толкова много години – допълни Денис. – Признавам, че не винаги е лесно да се работи с мен. Признавам, че винаги съм се борил здраво за Макларън във Формула 1. Съмнявам се, че Макс Мозли или Бърни Еклестън ще са недоволни от решението ми. Но никой не ме е молил да го взимам. Решението си е мое.

Последното твърдение е косвено отричане на слуховете за това, че Денис се оттегля от Макларън Рейсинг по настояване извън компанията. След скандала с неверните твърдения на бившия спортен директор на отбора в F1 Дейв Райън и Люис Хамилтън пред стюардите на Гран при на Австралия, се появи непотвърдена информация, че се създава натиск за отстраняването на англичанина, за да остане световният шампион за 2008 г. в екипа. И въпреки че Денис на практика опровергава тези слухове, то неговата роля в историята с лъжливите показания остава неизяснена.