Начало Избрани Хамилтън иска да купи отбора на Грезини в MotoGP

Хамилтън иска да купи отбора на Грезини в MotoGP

1382
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън, снимка Спас Генев

Люис Хамилтън иска да купи отбора на Грезини в MotoGP. Това твърдят няколко източника, включително The Race. Според информацията, седемкратният световен шампион в F1 проявява сериозен интерес към тима от световния шампионат по мотоциклетизъм, собственост на Надя Падовани.

Слуховете за Хамилтън и Грезини първоначално бяха разпространени от The Race. После те бяха потвърдени от други източници, запознати с работата на отбора. Според тях, Хамилтън е изразил интерес да придобие Грезини Рейсинг. Отборът е базиран във Фаенца и се състезава в MotoGP, Moto2 и MotoE

Смята се, че човек от обкръжението на Хамилтън дори е присъствал на срещата с Грезини в Асен миналия уикенд. В същото време британският пилот и неговите представители проучват търговската жизнеспособност на поемането на италианския отбор.

В момента MotoGP е в процес на придобиване от Либърти Медия. В началото на април американската компания закупи мажоритарен дял от притежателят на търговските права на шампионата Дорна Спортс. Освен MotoGP, в сделката попадат още Moto2, Moto3, MotoE, както и световният Супербайк шампионат (WSBK). Очаква се сделката да бъде финализирана до края на годината.

За Либърти би било идеално, ако Хамилтън има сериозно участие в MotoGP. Пилотът на Мерцедес е голям фен на шампионата и мотоциклетите като цяло. По-рано тази година той се изказа в подкрепа на идеята за общ състезателен уикенд на F1 и MotoGP. Това обаче едва ли ще се случи в близко бъдеще.

Целта на Либърти е да увеличи популярността на MotoGP в Северна Америка. Очаква се компанията да поиска повече стартове на територията на САЩ. Говори се, че в момента се водят разговори за старт от MotoGP на нова писта в Тенеси, която трябва да е готова следващата година.

Сделката би било добро решение за Хамилтън. Седемкратният световен шампион е известен със своите бизнес начинания извън F1. Придобиването на Грезини ще позволи на Хамилтън да притежава значителен финансов актив при много малък финансов риск за него самия. Не е тайна, че редица от неговите лични и настоящи спонсори на Мерцедес вече участват в MotoGP. Очаква се те лесно да бъдат убедени да подкрепят и новото му начинание. Един от тези партньори са Петронас и Монстър Енерджи. Двете компании имат сериозно присъствие в световния шампионат по мотоциклетизъм през последните поне 10 години.

Грезини Рейсинг е един от най-известните отбори в MotoGP. Екипът се състезава в световния шампионат по мотоциклетизъм от средата на 90-те години. През годините в Грезини са карали пилоти като Лорис Капироси, Алекс Барош, Алваро Баутиста, Сете Гибернау, Марко Меландри, Колин Едуардс, Енеа Бастианини, както и покойните Дайджиро Като и Марко Симончели

Италианският отбор е печелил няколко титли в по-ниските класове. Един от най-сериозните успехи е триумфът на Тони Елиас в Moto2 през сезон 2010. През 2018 г. Хорхе Мартин става шампион в Moto3 с тима на Грезини. Година по-късно Матео Ферари печели титлата в MotoE.

През 2015 г. Грезини беше в ролята на заводски отбор на Априлия в MotoGP. В началото на 2021 г. основателят и шеф на тима Фаусто Грезини почина след усложнения от COVID-19. Сега отборът се ръководи от неговата вдовица Надя Падовани.

Грезини се върна към статута на независим отбор през 2022 г. и работи с Дукати. Оттогава тимът спечели победи в спринтови и основни състезания благодарение на Бастианини, Фабио Ди Джанантонио и Алекс Маркес. В края на миналата година тимът привлече в редиците си Марк Маркес.

Вчера Грезини потвърди оставането на Алекс Маркес до края на 2026 г. Италианският отбор продължава да търси заместник на неговия брат Марк. Сред спряганите имена са Фермин Алдегер, Джак Милър, Франко Морбидели и др.