Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън на първа позиция в Канада

Хамилтън на първа позиция в Канада

43
0

Люис Хамилтън (Макларън) спечели първата позиция за Гран при на Канада с убийствено темпо, оставило втория – Роберт Кубица (BMW Заубер) – на 0,612 сек. Трети е световният шампион Кими Райконен (Ферари). Финландецът на два пъти вървеше великолепно в последната част на квалификацията, но губеше твърде много време в третия сектор на пистата Жил Вилньов.
Себастиан Фетел пък въобще пропусна квалификацията, след като разби своето Торо Росо в последната свободна тренировка. Времето бе недостатъчно за механиците да поправят автомобила му и заради това младият германец утре ще стартира от питлейна.
В началото на сесията за място на грида Дженсън Бътън счупи скоростна кутия – още в първата си серия обиколки установи, че му липсва трета предавка. За разлика от него съотборникът му Рубенс Барикело се справи повече от добре в Монреал и стигна третия сегмент, като в крайна сметка се класира девети.
Ярно Трули (Тойота) отново не удържаше много добре автомобила си, както и в сесиите до квалификацията. Италианецът се завъртя във втората част, но успя да продължи за разлика от Марк Уебър (Ред Бул), който удари колата си отпред вдясно в стена в самия край на сегмента. Австралиецът не взе участие в последната част на сесията, въпреки че времето му бе достатъчно добро, за да се класира в топ 10.
Така се стигна до решителните десет минути, в които трябваше да се реши кой къде ще застане на грида. Хамилтън на практика нямаше конкуренция и единствено подобряваше собствените си постижения. Кубица се доближи най-много до него, като подобри предпоследното време на англичанина с 12 хилядни от секундата. Малко след това обаче пилотът на Макларън завърши последната си бърза обиколка и тя бе точно с 0,612 сек по-добра от тази на поляка.
Кими Райконен ще опита да се пребори утре с далеч по-доброто темпо на Ферари в дълги серии от обиколки, като ще тръгне от трета позиция. Съотборникът му Фелипе Маса обаче е още по-назад – чак шести, изпреварен от Фернандо Алонсо (Рено) и Нико Розберг (Уилямс).