Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън на полпозишън в Австралия

Хамилтън на полпозишън в Австралия

57
0

Люис Хамилтън спечели първата позиция за Гран при на Австралия, първи кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2008 г. Пилотът на Макларън изпревари представилия се наистина много впечатляващо Роберт Кубица (BMW Заубер) и съотборника си Хейки Ковалайнен. Съперниците от Ферари останаха четвърти с Фелипе Маса, а световният шампион Кими Райконен е едва 16-и.
Финландецът получи повреда още в първата си бърза обиколка на пистата и въпреки усилията да се прибере в бокса, колата спря на входа на питлейна. Така на практика той въобще не продължи след първия сегмент на квалификацията.
Преди квалификацията пък пилотите на BMW Заубер бяха най-бързи в последната свободна тренировка, като Кубица отново бе пред колегата си Ник Хайдфелд. Полякът продължи да кара страхотно и следобед в официалната сесия за място, спечелвайки за първи път позиция на първа редица на грида.
Проблеми имаха и още няколко пилоти. Себастиан Фетел (Торо Росо) остана без време в последния квалификационен сегмент заради проблем с маслена помпа. Според предварителни данни повреда в спирачките на Ред Бул-а на Марк Уебър доведе до катастрофата му във втората част.
Без видими проблеми, но с по-бавен автомобил Фернандо Алонсо (Рено) не успя да премине в най-бързите десет за последната част на квалификацията и се нареди 12-и. Нелсън Пикет младши обаче се представи ужасно в първата си официална квалификация, изоставайки 21-и, между двата болида на Супер Агури.