Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън остава най-високоплатеният F1 пилот, Верстапен вече е втори по заплата

Хамилтън остава най-високоплатеният F1 пилот, Верстапен вече е втори по заплата

4013
0
Макс Верстапен, Люис Хамилтън
Макс Верстапен и Люис Хамилтън; снимка: ФИА/F1

Люис Хамилтън остава най-високоплатеният пилот във Формула 1. Според информация на британския таблоид Сън седемкратният световен шампион, който вчера официално подписа едногодишен договор с Мерцедес, заплатата му за 2021 г. – с всички бонуси – възлиза на 55 милиона долара (40 млн. паунда). Част от парите ще бъдат дарени за фондацията, която Хамилтън основава заедно с Мерцедес.

Доскоро зад Хамилтън по приходи в Гран при бе Себастиан Фетел. От тази година обаче това вече е Макс Верстапен. Заплатата на нидерланския пилот в Ред Бул възлиза вече на $25 млн. Трети и четвърти са Шарл Льоклер (Ферари) и Даниел Рикиардо (Макларън) – съответно с по $14 млн. Фетел взима $10 млн. от Астън Мартин, колкото е заплатата на Карлос Сайнц в Скудерията.

Топ 10 допълват Фернандо Алонсо (Алпин) – $9 млн., Валтери Ботас (Мерцедес) – $8 млн., Серхио Перес (Ред Бул) – $6 млн. и Кими Райконен (Алфа Ромео) – $5 млн.

Сезон 2021 пък ще е интересен не само на пистите, но и извън тях, тъй като доста от пилотските договори са до края на годината. Такива са контрактите на Хамилтън, Ботас, Перес, Ланс Строл, Естебан Окон, Пиер Гасли, Юки Цунода, Райконен, Антонио Джовинаци и Джордж Ръсел. За 2022 г. споразумения имат Ландо Норис, Рикиардо, Фетел, Сайнц, Мик Шумахер, Никита Мазепин и Николас Латифи. Най-дългосрочни са тези на Льоклер – до 2024-та и на Верстапен – до 2023-та. При това положение мнозина ще се борят да демонстрират качества, за да отидат в по-силни екипи, тъй като догодина влизат в сила новите технически правила. Очаква се те да доведат до повече и по-оспорвани битки по трасетата.