Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън най-бърз в първия ден от тестовете на Спа

Хамилтън най-бърз в първия ден от тестовете на Спа

50
0

Люис Хамилтън бе най-бързият пилот на пистата Спа в първия ден на тестовете там. След една година пауза уникалната писта Спа-Франкоршам се върна отново в календара на Формула 1. Пистата в Ардените с традиции ще бъде през тази седмица домакин на тридневни изпитания, които трябва да дадат ценна информация за обновените места по трасето.

Всички 11 тима започнаха тестовете през вчерашния ден за да се подготвят за предстоящите състезания и надпреварата в Белгия на 16 септември. Новостите на пистата са не само боксовете около медицинския център. Шикана Автобусната спирка вече не се минава ляво-дясно, а е обърнат и първия завой е десен следван от ляв. Асфалтовата настилка е изцяло нова, а стените на завоя Сурс са изтеглени назад като по този начин е отворено място за минаването на повече коли в него. За сметка на това боксовете за телевизионните коментатори са сложени на толкова неудобно място, че те могат да наблюдават случващото се единствено на телевизионните монитори.

Общо 11 пилоти взеха участие в първия ден на изпитанията, като всички изразиха огромно удовлетворение от трасето, свикнали да карат непрекъснато на трасетата в Барселона, Херес, Пол Рикар и Силвърстоун. Огромен интерес имаше също така и от страна на местната публика, като многобройни тълпи използваха възможността да видят отблизо пилоти и болиди от Формула 1.

Най-бърз в първия ден бе Люис Хамилтън от екипа на Макларън Мерцедес, който след направените 81 обиколки постигна най-добро време от 1:46.613 минути, което означава че въпреки промените по трасето, то е останало почти толкова бързо, колкото и преди. Освен всичко останало британецът направи едно завъртане, но това не бе единственото събитие довело до прекъсване на сесията. Освен това на разположение на пилотите имаше две части от по 10 минути, в които те можеха да тестват стартове, като втората част бе в края на деня. Зад Хамилтън на малко под половин секунда изоставане втори се нареди Роберт Кубица (80 обиколки), чийто BMW Sauber F1.07 преди началото на изпитанията бе смятан от всички за един от болидите фаворити. Полякът трябва да поеме голямата част от работата по развитието на техниката в отбора след като колегата му Хайдфелд бе пуснат в отпуска за да излекува болките в гърба си след напрегнатите състезания във Франция и Англия.

Фелипе Маса от екипа на Ферари, бе най-бърз сутринта с време от 1:48.521 минути, но в крайна сметка след 63 направени обиколки той успя да подобри времето си едва на 1:47.469 минути, което го отведе на трето място на почти секунда зад първия. От екипа на Ферари обявиха че резултатите от първия ден не са представителни защото той бе използван най-вече за намирането на базови настройки на пистата. Освен това за първи път на това трасе тимовете караха с двигателите V8. Ралф Шумахер (+ 1,174/69 обиколки) от екипа на Тойота зае солидното четвърто място следван от тест пилота на Рено Нелсън Пикет младши (+ 1,384/50 обиколки), който получи повреда на Автобусната спирка (непотвърден проблем в двигателя). Дейвид Култард завърши на шеста позиция за тима на Ред Бул (+ 1,630/53 обиколки) отново имаше проблеми с новата „бърза” скоростна кутия, докато Нико Розберг (седми на + 1,674/64 обиколки)от екипа на Уилямс получи повреда в двигателя. Осмият Витантонио Лиуци (+ 2,566/63 обиколки) бе отговорен за едно от прекъсванията след като загуби по трасето части от каросерията си. Джеймс Росистър (Super-Aguri-Honda/+ 2,615/60 обиколки), Кристиян Клийн (Honda/+ 2,806/63 обиколки) и Гиедо ван дер Гарде (Spyker-Ferrari/+ 3,099/53 обиколки)допълниха класирането.