Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън: Направихме огромна крачка напред в последните две състезания

Хамилтън: Направихме огромна крачка напред в последните две състезания

2523
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън, снимка Пирели

Люис Хамилтън записа най-добрата си квалификация от началото на годината. Пилотът на Мерцедес даде трето време на пистата край Барселона. Той призна, че тимът е направил огромна крачна напред в последните две състезания и се надява утре да се бори за местата в челото.

Хамилтън прави много добро впечатление от началото на рейс уикенда в Испания. Британецът оглави класирането във втората тренировка и показа много силно темпо. Въпреки това той беше предпазлив преди началото на квалификацията, където обикновено губеше скорост

Състезателят на Мерцедес остана шести в последната тренировка на пистата Каталуния. Но от друга страна, той отново се чувстваше добре зад волана на F1 W15 и не трябваше да бъде напълно отписван от сметките.

Хамилтън прескочи с лекота първите две части от квалификацията. В Q3 той беше по-назад от някои съперници след първите опити. В края на сесията той записа много силна обиколка, която му отреди трето място. Така той ще потегли от втора редица в утрешната надпревара на пистата Каталуния.

„Направихме огромна крачка напред в последните две състезания. Това се дължи на всеки един човек във фабриката, който се старае да проектира, да прави новите части, които представяме на състезанията“, обясни Хамилтън.

„Бавно автомобилът се превръща в състезателна машина, с която се надяваме да се борим с момчетата в челото. Джордж също свърши чудесна работа днес. Надявам се [в състезанието] да окажем натиск върху двата автомобила отпред“, добави пилотът на Мерцедес.

Третото място на стартовата решетка е най-високата позиция на Хамилтън в основно състезание Гран при този сезон. Това е и първото му класиране в топ 6.

Пилотът на Мерцедес беше втори стартовата решетка на спринта в Китай, но в квалификацията за самия старт отпадна още в Q1. Сега британецът е обнадежден от напредъка, който вижда последно време.

„Годината беше доста трудна, така че всички във фабриката положиха огромен труд“, каза той. „Най-накрая започнахме да виждаме тези постепенни стъпки и сме по-близо до момчетата отпред. Не очаквах непременно да се борим за полпозишъна, но от време на време изглежда, че ще сме там и ще е близо. Затова съм благодарен, че сме там“, завърши Люис Хамилтън.

Другият пилот на Мерцедес Джордж Ръсел даде четвърто време. Това беше един от малкото случаи от началото на сезона, в който той бе победен от Хамилтън

„Ако вземем положителните неща, сме в микса като отбор“ каза Ръсел пред избрани медии. „Мисля, че Ландо направи наистина страхотна обиколка. Но не мисля, че Люис и аз един вид наистина я сглобихме перфектно.“

„Чувствах, че на масата имаше може би две десети, а не разликата, която видяхме до полпозишъна. Но въпреки това, знаем, че P3 и P4 са чудесно място, за да се борим за победата утре.“

Ръсел бе попитан от дали стратегията ще бъде ключова поради историческите предизвикателства, които  представляват изпреварванията в Барселона. Според Ръсел, тази година изпреварванията на тази писта вече не са такъв проблем.

„Не мисля, че ще е толкова трудно да се изпреварва, защото има много сериозно износване на гумите“, обясни Ръсел. Трябва само да  пестиш ресурс за две или три обиколки. След това изведнъж ще имаш за четири десети предимство пред пилота, с когото се бориш.“

„Очевидно сме в добра позиция от стратегическа гледна точка, за да направим нещо различно. Но в крайна сметка най-бързият пилот в девет от десет случая ще спечели състезанието утре“ добави състезателят на Мерцедес.