Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън, Биното, Хорнер: Трагедията на Спа напомни колко опасен е автомобилният спорт

Хамилтън, Биното, Хорнер: Трагедията на Спа напомни колко опасен е автомобилният спорт

2790
0
Антоан Юбер
Антоан Юбер; снимка: Формула 2

Трагичната смърт на пилота Антоан Юбер вследствие на катастрофа в началото на съботната надпревара от Формула 2 на пистата Спа-Франкоршамп напомни колко опасен е автомобилният спорт. Това отбелязаха петкратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън, както и шефовете на Ферари и Ред Бул Матия Биното и Кристиан Хорнер.

„Ако и един човек от вас, които гледате и се наслаждавате на този спорт, дори за секунда помисли, че работата ни е безопасна, то ще допусне огромна грешка”, написа Хамилтън

„Всички тези състезатели рискуват живота си, когато излизат на пистата и хората трябва да оценяват това, защото то не се уважава достатъчно. Нито от фенове, нито от хора, които всъщност работят в спорта. За мен Антоан е герой, тъй като пое риск, за да преследва мечтите си. Невероятно тъжен съм след станалото. Нега го помним. Почивай в мир, братко.”

Биното сподели, че в подобни моменти е почти невъзможно да намериш подходящите думи.

„Последните събития са брутално напомняне, че обичаният от нас спорт все още е много опасен. Ето защо трябва да продължим да работим върху безопасността, да се постараем подобни инциденти да не се случват повече”, допълни той.

Колегата му от Ред Бул Кристиан Хорнер направи подобен коментар.

„Трагичната смърт на Антоан Юбер на Спа припомня колко жесток понякога може да е автомобилният спорт, който обичаме. Антоан демонстрира през дебютния си (F2) сезон, че е бъдеща звезда – спечели победи в Монако и Франция. Мислите ни са със семейството му”, каза Хорнер.

Междувременно другият пилот, който пострада при катастрофата – Хуан Мануел Корея – е бил опериран и се намира в интензивно отделение. От прес офиса на състезателя съобщиха, че той е с фрактури на двата крака и леко нараняване на гръбначния стълб. Състоянието му е стабилно.

Неделната надпревара от Формула 2 бе отменена в знак на респект към Юбер. Състезанието от Формула 3 е преместено (с променен час). Преди тази надпревара, както и преди F1 старта ще има минута мълчание в памет на французина.