Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън: Отивам в Сингапур, за да спечеля

Хамилтън: Отивам в Сингапур, за да спечеля

94
0

Гран при на Италия приключи още в първия тур за Люис Хамилтън, след като пилотът на Макларън се удари във Ферари-то на Фелипе Маса и строши своя МР4-25. Световният шампион за 2008 г. се връща към уикенда на Монца и разказва за това как се справя с такива моменти.

– Няма какво толкова да се каже за миналото състезание, нали?

– Така е. Но такива неща се случват понякога в автомобилния спорт. Винаги е разочароващо, защото адреналинът е страшно висок в подобни моменти, а битката приключва за теб в най-горещия миг. Но както вече споменах – случва се. Не за първи път състезанието ми приключва в първата обиколка и за съжаление вероятно не беше и за последно.

– Как се справяш с това? Лесно ли преодоляваш разочарованието?

– В тежки ситуации – а такива са ми се случвали и преди в кариерата – трябва да попиеш всички възможни уроци. Абсорбираш информацията, оставяш зад гърба си лошите емоции, използваш полезните неща и продължаваш напред. В понеделник сутринта станах и вече бях фокусиран върху следващото състезание, върху подобрението на автомобила, върху финала на световния шампионат. Не може да оставаш съсредоточен върху негативите – все още се намираме в добра позиция и трябва да се възползваме от това.

– В неделя чувстваше, че избраният от теб вариант на МР4-25 вероятно е грешка. Усети ли същото и на старта?

– Можеш да преглеждаш статистиките непрекъснато, но в определен момент трябва просто да се качиш в колата и да караш. След квалификацията имах чувството, че съм поел по неправилния път, но след като направихме анализ на това как щеше да протече надпреварата, имаше и някои позитивни страни. На мен ми трябваше по-малко гориво, тъй като болидът ми бе с по-малко челно съпротивление. Още по-важно е, че разполагах с потенциал за изпреварване на правите заради предимството си като максимална скорост. Всичко това не беше гарантирано, разбира се, защото така и не разбрахме какво ще е да влиянието върху автомобила ни през завоите. Според мен щях да задмина неколцина съперници, ако бях останал в състезанието.

– Беше ли успокояващо да прочетеш коментарите на Мартин Уитмарш за това, че не бива да променяш подхода си?

– Естествено, защото е чудесно да чуеш каква подкрепа имаш. От друга страна обаче, аз си знам, че тимът е винаги зад мен и не бих могъл да искам повече от тях. [В случаи като този на Монца] чувстваш, че си предал екипа с лошия резултат, така че ще се боря по-здраво от всякога през останалата част от сезона.

– Тоест ще последваш съвета на Мартин?

– За последните три старта записах две отпадания и една победа. Не е крайно лош вариант, но пък означава, че загубих точки спрямо съперниците в борбата за титлата. Тези резултати не са достатъчни, за да спечеля короната. Ще продължа да натискам. Ще се справям със стартовете един по един, но определено ще се постарая за финиширам в следващите пет надпревари. Това е най-важното. И отивам в Сингапур, за да спечеля.