Начало Избрани Официално: Хамилтън и Ръсел остават в Мерцедес до 2025 г.

Официално: Хамилтън и Ръсел остават в Мерцедес до 2025 г.

2323
0
Люис Хамилтън, Тото Волф и Джордж Ръсел
Люис Хамилтън, Тото Волф и Джордж Ръсел, снимка Мерцедес

Люис Хамилтън подписа нов договор с Мерцедес. Седемкратният световен шампион най-накрая реши бъдещето си в F1 след всички спекулации през последните месеци. Новото споразумение на Хамилтън е до края на 2025 г. В същото време Мерцедес обяви, че Джордж Ръсел също остава в тима за още две години.

Хамилтън се присъедини към Мерцедес в началото на 2013 г. Оттогава британецът записа наистина впечатляващи резултата. Хамилтън стана световен шампион с Мерцедес през 2014, 2015, 2017, 2018, 2019 и 2020 г. Освен това той има 82 победи с автомобили на германския производител, 78 полпозишъна и много подиуми

Настоящият договор на Хамилтън изтичаше в края на 2023 г. Седемкратният световен шампион бе свързван с Ферари. Но както Скудерията, така и Хамилтън отричаха да са водили каквито и да е разговори.

Днес най-накрая бе обявено, че Хамилтън остава в Мерцедес за още два сезона. По този начин бе сложен край на всички спекулации с бъдещето на британския ветеран в F1.

„Всеки ден мечтаем да бъдем най-добрите и посветихме последното десетилетие заедно на постигането на тази цел. Да бъдеш на върха не става за една нощ или за кратък период от време. Това изисква ангажираност, упорита работа и отдаденост. За мен беше чест да си извоюваме място в историята с този невероятен екип“, сподели Хамилтън.

„Никога не сме били по-гладни за победа. Научихме се от всеки успех, но и от всеки неуспех. Продължаваме да преследваме мечтите си, продължаваме да се борим, независимо от предизвикателството. Ще победим отново. Благодарен съм на екипа, който ме подкрепяше както на пистата, така и извън нея. Нашата история не е приключила- решени сме да постигнем повече заедно и няма да спрем, докато не го направим“, добави пилотът на Мерцедес.

Мерцедес също така обяви, че Ръсел също ще бъде част от отбора за поне още две години. Младият британец се присъедини към семейството на марката през 2017 г. Оттогава той претърпя огромно развитие и стана шампион във Формула 2 през 2018 г. Сега Ръсел е един от най-перспективните състезатели в F1. В края на миналата година той спечели първата си победа в световния шампионат на пистата в Сао Пауло

„Израснах с този отбор, откакто се присъединих към него като част от програмата за млади пилоти през 2017 г. Това е моят дом и се чувствам фантастично, че мога да продължа специалните ни отношения до 2025-та“, коментира Ръсел.

„След като се качих на колата в Мерцедес миналата година, исках да възнаградя доверието и вярата, които Тото и останалите членове на екипа ми оказаха. Първият ми полпозишън и първата победа в състезание бяха незабравимо усещане. По-важното обаче е, че беше страхотно да работим с всички в Бракли и Бриксуърт, за да постигнем напредък с нашия автомобил и да продължим развитието си. Тяхната лоялност, визия и упорита работа са вдъхновяващи.“

„През последните 18 месеца направихме значителни крачки и ставаме все по-силни като екип. Радвам се, че ще мога да помогна да продължим да надграждаме тази инерция през 2024 и 2025 г. , тъй като продължаваме да се фокусираме върху завръщането си в челото на класацията“, добави състезателят на Мерцедес.

Преговорите за новия договор на Хамилтън продължиха няколко месеца. Още по време на рейс уикенда в Канада Тото Волф обяви, че е много близо до сключване на споразумение. В крайна сметка обаче едва днес бе обявен новия договор на седемкратния световен шампион

„Да продължим с настоящия си състав от пилоти беше лесно решение. Разполагаме с най-силната двойка на стартовата решетка. Двамата пилоти играят ключова роля в отбора, за да вървим напред. Силата и стабилността, които те осигуряват, ще бъдат ключови градивни елементи за бъдещия ни успех“, каза Волф.

„Партньорството ни с Люис е едно от най-успешните в историята на спорта. Винаги е било формално, че ще продължим заедно- за всички нас е зареждащо да потвърдим това публично. Качествата му на чист състезателен пилот се потвърждават от забележителните му постижения на пистата. През годините, прекарани заедно, той се превърна в опора и лидер на нашия екип. Тези лидерски качества са от решаващо значение, тъй като се фокусираме върху това да се борим отново за световното първенство. Като най-голямата глобална звезда на F1, той изигра ключова роля и при формирането на нашите ангажименти за разнообразие, приобщаване и устойчивост, които ще бъдат в основата на нашия успех през следващите години.“

„Джордж е водеща фигура в своето поколение. Той се отплати за вярата, която проявихме към него, когато го издигнахме за състезателно място през 2022 г. Първият му полпозишън в Унгария и първата му победа в Гран при в Сао Пауло бяха изключителни моменти през миналия сезон. Като пилот той съчетава бързина с упоритостта на истински боец. Той притежава и интелигентност и внимание към детайлите, които ще му помогнат да продължи да расте, да се развива и да се усъвършенства. Той естествено се вписва в екипа. Затова ние радваме, че удължихме отношенията си за следващите две години“, завърши шефът на Мерцедес.