Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън пръв в хаоса на Силвърстоун

Хамилтън пръв в хаоса на Силвърстоун

51
0

Люис Хамилтън (Макларън) спечели Гран при на Великобритания, след като оцеля в 60-те убийствени обиколки на домашното си трасе. Състезанието на пистата Сивърстоун, което бе девети кръг от световния шампионат на Формула 1, се проведе на мокра писта, която (въпреки че след средата на дистанцията вече не валеше) взе куп жертви – едва ли някой може със сигурност да преброи колко пъти състезатели се въртяха и излитаха. Втори остана Ник Хайдфелд (BMW Заубер) пред изненадата на деня – Рубенс Барикело (Хонда).
Хамилтън се изстреля на старта и опита да задмине тръгналия от полпозишън Хейки Ковалайнен в началото, но не успя, а зад тях бе Кими Райконен. Марк Уебър (Ред Бул) се завъртя и съсипа втората си позиция на грида, същото стана с Фелипе Маса (Ферари) и Казуки Накаджима (Уилямс), но всички продължиха. Дейвид Култард (Ред Бул) и Себастиан Фетел (Торо Росо) обаче отпаднаха в чакъла. Последната Гран при на Великобритания за шотландеца, който слага край на активната си спортна кариера в края на сезона приключи твърде бързо. Междувременно Маса пак се врътна в 4-я тур и отиде последен в колоната. В 5-а обиколка пък Хамилтън изпревари Ковалайнен, а малко по-късно и Райконен задмина сънародника си, след като Хейки се завъртя (но все пак остана на пистата и продължи).
Постепенно Райконен скъси дистанцията, докато заедно с Хамилтън влязоха едновременно в пита за първите си спирания в 22-я тур. След дозареждането и смяната на гуми двамата излязоха в същия ред. Темпото на Кими обаче падна драстично и той прогресивно изоставаше и бе настигнат от съперниците си. Ковалайнен го изпревари малко преди 30-а обиколка, но същевременно леко се подхлъзна, което позволи на Хайдфелд да задмине едновременно и двамата финландци.
Облаците над Силвърстоун започнаха да се разкъсват, но на моменти над пистата валеше. Последиците бяха непрекъснати излизания от трасето, въртене на пилоти, минавания през тревата и т.н., които се разминаха за щастие без последствия. Почти не остана пилот на пистата, който поне да не напусна състезателната линия (включително Хамилтън – той мина през тревата).
В 41-я тур Нико Розберг (Уилямс) удари Тимо Глок (Тойота) и строши носа и предното крило, прибра се в пита и ги смени.
15 обиколки преди финала Рубенс Барикело (Хонда) вървеше на невероятната втора позиция преди да влезе за трети път в бокса. Излезе трети зад Хайдфелд.
Така десетина обиколки преди финала редът бе Хамилтън, Хайдфелд, Барикело, Алонсо, Райконен, Ковалайнен и т.н. Кими успя да изпревари испанеца за четвъртата позиция, но бе твърде далеч, за да гони Барикело. Ковалайнен също притискаше сериозно Алонсо и след редица опити най-накрая успя да го задмине два тура преди края.
Освен Култард и Фетел пък надпреварата не завършиха още Адриан Сутил и Джанкарло Фисикела (Форс Индия), Нелсън Пикет (Рено), Роберт Кубица (BMW Заубер) и Дженсън Бътън (Хонда).