Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън дисквалифициран, Мерцедес няма да обжалва

Хамилтън дисквалифициран, Мерцедес няма да обжалва

19854
0
Люис Хамилтън, Мерцедес
снимка: Мерцедес

Люис Хамилтън бе дисквалифициран от резултатите в квалификацията на пистата Интерлагос в Бразилия заради техническо нарушение.

Това означава, че Макс Верстапен ще стартира от полпозишън в спринтовата квалификация по-късно днес. Той бе наказан с 50 000 евро за това, че докосна колата на Хамилтън след квалификацията. Хамилтън ще е в дъното на стартовата решетка за спринтовата квалификация.

Представителите на Мерцедес изкараха почти час при стюардите. Преди да излезе решението за Хамилтън Хелмут Марко заяви, че от тима от Бракли обвинявали Верстапен за проблема.

„Най-невероятното е, че от Мерцедес сега твърдят, че Макс е повредил задното крило на Хамилтън с пръстите си“, каза съветникът на Ред Бул.

В решението на стюардите се посочва, че при отваряне на DRS-а разстоянието между двете плоскости трябва да е от 10 до 85 мм. Разстоянието се измерва с диск и ако той премине свободно между тях, то това означава, че има техническо нарушение.

„За стюардите е ясно, че допълнителното огъване е вследствие на допълнително действие или на включващия DRS механизъм, или на елементи в края, или някаква комбинация, или друг проблем с механизма, или неправилно сглобяване на части. Стюардите изследваха тази част и са удовлетворени, че конструкцията е създадена с намерение да изпълни правилата. Затова няма съмнение, че провалът в проверката е вследствие на умисъл да се постигне по-широк отвор от допустимия.“

Посочено е, че от Мерцедес са поискали допълнително време, за да проверят каква би могла да е причината за проблема. В крайна сметка обаче обяснението е било: „Нещо се е повредило“. Според стюардите не е било предоставено достатъчно добро разяснение на проблема и те постановиха, че има нарушение на техническите правила.

Освен това въпреки липсата на умисъл според стюардите не може да се твърди, че Хамилтън не е получил предимство вследствие на станалото

От Мерцедес заявиха, че няма да обжалват решението на стюардите.