Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън с първа победа в невероятен хаос в Канада

Хамилтън с първа победа в невероятен хаос в Канада

35
0

Люис Хамилтън (Макларън) спечели Гран при на Канада, VI кръг от шампионата на Формула 1 пред Ник Хайдфелд (BMW Заубер) и Александър Вурц (Уилямс). Това е първа победа за него в дебютния му сезон.
###
Люис Хамилтън (Макларън) спечели първата победа в кариерата си във Формула 1 в невероятния хаос, в който се превърна Гран при на Канада. Англичанинът изглеждаше недосегаем на фона на редица катастрофи, най-тежката от които на Роберт Кубица (BMW Заубер) и поредица от грешки на други пилоти. Втори стана Ник Хайдфелд (BMW Заубер) пред Александър Вурц (Уилямс).
На старта Хамилтън тръгна чисто, а Хайдфелд се залепи за него. В същото време Фернандо Алонсо изхвърча на първия завой в тревата, мина напряко през шикана и излезе точно пред съотборника си. световният шампион допусна още няколко грешки в хода на състезанието, които го пратиха едва на седма позиция в крайното класиране.
Надпреварата бе сериозно накъсана от почти непрекъснатите излизания на кола за сигурност на трасето. Първо катастрофа на Адриан Сутил (Спайкър) предизвика появата на сейфти кара, вследствие на което обаче Алонсо и Нико Розберг отнесоха наказания по 10 секунди в бокса. Стюардите прецениха, че те са се прибрали в пита преди той да бъде отворен – последица от новите правила за движение при присъствие не сейфти кар на трасето.
Малко след това Кубица закачи крилото на Ярно Трули (Тойота), изхвърча във въздуха и след смразяващи салта се заби в бетонната стена, като кокпитът падна настрани. Полякът бе изваден от колата и закаран в болница, като през това време колата за сигурност бе за втори път на пистата.
Третото излизане на сейфти кара бе предизвикано от Кристиян Алберс, който се удари в стена и останки от автомобила му останаха по състезателната линия
Надпреварата пак трая кратко, след като Витантонио Лиуци направи същото и отново се наложи парчета да бъдат събирани от пистата.
Грешките, допускани от редица други пилоти, доведоха и до много завъртания по трасето, за щастие без сериозни последствия. Всичко това обаче сериозно обърка подреждането, като единствено Хамилтън и Хайдфелд в челото на колоната се справиха перфектно в хаоса. Вурц бе най-печеливш от бъркотията и също се качи на подиума.
В Гран при Канада имаше дори дисквалифицирани състезатели – Фелипе Маса (Ферари) и Джанкарло Фисикела (Рено) излязоха от питлейна на червен семафор, което доведе до отстраняването им от състезанието.