Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън с победа в хаоса на Албърт парк

Хамилтън с победа в хаоса на Албърт парк

45
0

Люис Хамилтън (Макларън) спечели първия кръг от световния шампионата на Формула 1 – Гран при на Австралия – пред Ник Хайдфелд (BMW Заубер) и Нико Розберг (Уилямс). Всички те останаха невредими в невероятния хаос на Албърт парк, където, въпреки че в класирането от надпреварата фигурират деветима пилоти, едва шест видяха карирания флаг.
На старта Хамилтън тръгна чудесно от първа позиция пред Роберт Кубица (BMW Заубер) и съотборника си Хейки Ковалайнен, а междувременно започнаха първите катастрофи.
Предупрежденията, че на старта ще е особено интересно без тракшън контрол се оправдаха. Фелипе Маса (Ферари) обаче се завъртя и строши предното си крило. В задната част от колоната след поредица удари отпаднаха петима състезатели – Себастиан Фетел (Торо Росо), Джанкарло Фисикела (Форс Индия), Марк Уебър (Ред Бул), Антъни Дейвидсън (Супер Агури) и Дженсън Бътън (Хонда). Казуки Накаджима (Уилямс) също трябваше да сменя крилото отпред на автомобила си, но успя да продължи. Това предизвика първото излизане на кола за сигурност на пистата, докато бъдат поразчистени отломките.
В 25-а обиколка Маса опита да задмине Дейвид Култард (Ред Бул) в първия завой, но резултатът бе, че шотландецът излетя във въздуха и при приземяването се разби. Заради този инцидент сейфти карът се появи за втори път на Албърт парк. Самият Фелипе пък не продължи още дълго в надпреварата с проблем в двигателя. Малко преди това състезанието приключи още за Адриан Сутил (Форс Индия) и Ярно Трули (Тойота). Ужасният уикенд за Нелсън Пикет младши приключи с отпадане, същото стана и с Такума Сато (Супер Агури). Тимо Глок (Тойота) загуби контрол над автомобила си при излизане извън трасето, излетя и при падането колата се потроши. Кубица последен отпадна от състезанието за негово и на екипа му съжаление след наистина прекрасно каране.
В целия хаос Кими Райконен (Ферари), който бе 15-и на стартовата решетка, се опитваше да навакса изоставането от квалификацията, предизвикано от проблем с горивна помпа. Той обаче изкара доста време в началото зад Хонда-та на Рубенс Барикело, допусна няколко грешки и в крайна сметка спря.
Междувременно Хамилтън бе водил безпроблемно и необезпокояван от нищо от случващото се около него. В самия край на надпреварата Алонсо и Ковалайнен изнесоха истински спектакъл в борба за 4-о място. Финландецът изпревари по великолепен начин двукратния световен шампион, но веднага след това го пусна обратно на позицията му. Неочаквано и за самия отбор на Хонда пък Барикело стана шести, като имаше шанс и за по-предно класиране, но бе наказан с 10 секунди престой в бокса, тъй като презареди, докато питлейнът бе затворен. Накаджима и Бурде взеха последните точки, но се удариха два тура преди финала.