Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън смазващ в квалификацията

Хамилтън смазващ в квалификацията

37
0
Испания,Люис Хамилтън,Макларън

Люис Хамилтън постигна смазваща победа в квалификацията за Гран при на Испания, като стана единственият пилот успял да слезе под 1:22 мин. за обиколка. Пилотът на Макларън изпревари втория с повече от 0,5 сек. Това пък изненадващо бе Пастор Малдонадо, който още сутринта в третата свободна тренировка показа, че неговият Уилямс е в чудесна форма.Трети за радост на местната публика бе Фернандо Алонсо от екипа на Ферари.

Заради голямата разлика в представянето на двете смеси от Ред Бул започнаха първата част на квалификацията с меките гуми, без да се опитват да пестят комплекти за състезание.

В Макларън се опитаха да сторят именно това, но след едно излизане на Бътън с твърдите гуми и почувстваното отново сериозно недозавиване също бе преценено, че е по-добре да се използват меките гуми.

След първата част на квалификацията отпаднаха болидите на Испания Рейсинг, Маруся и Катерам, като към тях се присъедини и Бруно Сена с Уилямс. Неговият резултат бе доста изненадващ след като съотборникът му Пастор Малдонадо даваше отлични времена, потвърждавайки формата си от сутрешната тренировка, когато завърши втори.

Високите температури в Испания определено усложняваха въпроса с гумите. Във втората част стана доста интересно след като в последните секунди Бътън и Уебър бяха изместени от Шумахер, който постигна десето време и остави пилотите на Макларън и Ред Бул на 11-а и 12-а позиции. Перес и Малдонадо също бяха сред виновниците за отпадането на фаворитите, след като направиха добри финални опити. Пилотът на Уилямс дори даде първо време във тази втора част.

Освен Бътън и Уебър борбата напуснаха също така Ди Реста и Хюлкенберг от Форс Индия, Верн и Рикиардо от Торо Росо и Фелипе Маса, който със своето Ферари даде едва 17-о време.

Така за последната част в борбата за пол позишън останаха Фетел, Хамилтън, Шумахер, Розберг, Райконен, Грожан, Алонсо, Перес, Кобаяши, които обаче остана на четвърти завой след като направи последната си обиколка във втората част и Малдонадо.

Пилотите направиха по два опита в последната част на квалификацията, като за голяма изненада Михаел Шумахер и Себастиян Фетел въобще не се появиха на трасето, за да спестят меки гуми за състезанието. Така за тях автоматично останаха 8-а и 9-а позиции. Розберг пък направи само едно излизане и остана седми с втория болид на Мерцедес.

Хамилтън бе изключително бърз още при първия си опит, като единствено Малдонадо и Алонсо успяха да подобрят времето му при вторите си излизания. Вторият опит на шампиона за 2008 г. обаче бе феноменален. Той буквално летеше по трасето, с бензин на възможния минимум. Времето от 1:21.707мин. бе невероятно, а Макларън-а спря при обиколката за прибиране след като горивото стигна едва до втория сектор.

Малдонадо и Алонсо останаха на втора и трета позиции, а зад тях се класираха пилотите на Лотус, Ромен Грожан и Кими Райконен. Шестата позиция останаха за Серхио Перес.

Така утре се очертава невероятна битка,в която износването на гумите отново ще е от решаващо значение.