Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън: Това беше добър ден и добър уикенд като цяло

Хамилтън: Това беше добър ден и добър уикенд като цяло

2315
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън, снимка Мерцедес

Люис Хамилтън финишира трети в състезанието на пистата Каталуния. Пилотът на Мерцедес записа първи подиум за тазгодишната кампания в F1. Хамилтън не беше напълно доволен от своя резултат и смята, че лошият старт не му е позволил да стои по-близо до Ландо Норис и Макс Верстапен.

Хамилтън нямаше толкова силно потегляне. Седемкратният световен шампион беше задминат от Джордж Ръсел. Хамилтън беше атакуван и от състезателите на Ферари, но успя да се защити и запази четвъртото място.

Хамилтън водеше битка с Карлос Сайнц и направи две изпреварвания срещу испанеца. После той направи второто си си спиране в бокса и се върна с меки гуми. С напредване на обиколките Хамилтън се доближи до Ръсел, който беше с недобре работещи твърди гуми. В крайна сметка 39-годишният пилот мина напред и зае третото място. След това обаче той нямаше нужното темпо, за да догонва двамата лидери

Днес Хамилтън записа подиум №198 в кариерата си. Това беше и първо качване на почетната стълбичка от състезанието в Мексико през миналия октомври. Размишлявайки върху резултата, Хамилтън смята, че е можел да бъде по-близо до победителя Макс Верстапен от Ред Бул.

„Това беше добър ден и добър уикенд като цяло“, обясни Хамилтън. „Трябва да кажа големи благодарности на отбора, защото те работиха толкова упорито в питстоповете и със стратегията. Спиранията в бокса бяха наистина на ниво.“

„За съжаление, подобно на Ландо, стартирах лошо и очевидно загубих позиции спрямо Ферари-тата. Затова беше малка битка, за да се върна там, където съм сега. С по-добър старт не знам дали щяхме да задържим момчетата отпред. Не мисля, че щяхме да сме толкова назад, колкото реално бяхме“, добави пилотът на Мерцедес.

Хамилтън обясни, че използването на твърди гуми никога не е било опция за него, за разлика от Ръсел. Седемкратният световен шампион показа отлично темпо с меките гуми и ги управляваше много добре.

„Това беше планът от самото начало. Никога не е имало вариант да използвам твърди гуми за мен“, каза той. „Изкарах състезанието с меки и средно твърди гуми. Всички изпреварвания бяха супер близки, но така трябва да бъде, нали така? Беше справедливо. Аз оставих място и то беше точно на границата, като между нас имаше лист хартия“, добави Люис Хамилтън.

Другият пилот на Мерцедес Джордж Ръсел завърши четвърти. Еднократният победител в F1 заложи на твърди гуми при второто си спиране в бокса. Това обаче се оказа грешен избор. Така той загуби скорост и беше застигнат от Шарл Льоклер. В крайна сметка Ръсел запази позицията си до финала.