Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън: Това е върхът в кариерата ми

Хамилтън: Това е върхът в кариерата ми

39
0

Изключително щастлив бе Люис Хамилтън след финала на Гран при на Монако, която щеше да спечели с наистина огромна преднина, ако не бе излизането на втората кола за сигурност на трасето към края на надпреварата. Английският пилот на Макларън не само за първи път триумфира в Княжеството, но и поведе във временното класиране за шампионата при пилотите. В момента той има аванс от 3 точки пред Кими Райконен и 4 пред Фелипе Маса (разпределението е съответно 38-35-34). Не това обаче бе в центъра на вниманието на Хамилтън след успеха – той държеше преди всичко да отбележи, че спечели на писта, където кумирът му Аертон Сена бе почти непобедим, както и да благодари на всички около себе си.
Това е върхът в кариерата ми и съм сигурен, че ще остане такъв за цял живот. В последните обиколки си мислех, че Аертон [Сена] е печелил тук, а да вземеш победа на това място е изумително – сподели Люис. – Трябва да благодаря много на отбора – и хората, които са тук на пистата, и на другите у дома. Както и на семейството и приятелите си.
Що се отнася до самото състезание, то Хамилтън обясни ситуацията със спуканата си гума в началото и как непредвиденият му питстоп се оказа в крайна сметка предимство за него:
Направих добър старт. Чувствах се добре в началото, колата бе чудесна и знаех, че мога да предизвикам Фелипе [Маса], но не виждах нищо, така че останах втори по време на дъжда. Просто имаше такава водна пелена, че видимостта бе ужасна, а през Табак течеше цяла река. Докато го настигах, задницата избяга и ударих бариерата. Знаех, че само съм я докоснал, но спуках гума и се обадих на тима, за да реагират възможно най-бързо. Свършиха фантастична работа.
След това сменихме стратегията и това проработи в моя полза. Темпото ми беше направо умопомрачително. Питах дали мога да съм още по-бърз, но ми отговориха отрицателно. Така натрупах към 40 секунди аванс преди излизането на колата за сигурност.

За разлика от съотборника си Хейки Ковалайнен нямаше никакъв късмет в Монако. Първо не успя да потегли за загряващата обиколка, което наложи да стартира от питлейна, а след това бе изключително трудно да си пробива път в колоната по улиците на Княжеството.
Не можах да включа скорост в началото и с това възможността да се класирам на добра позиция изчезна. Впоследствие се наложи да сменя волана в пита, откъдето потеглих. След това пробвах да съм бърз, но можех да карам достатъчно бързо единствено когато имаше пролука на трасето. Поне спечелих точка в крайна сметка. Мога да гледам напред към останалите надпревари, където ще атакувам максимално с цел да финиширам с добри резултати – заключи финландецът.