Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън загуби дело за търговска марка срещу производител на часовници

Хамилтън загуби дело за търговска марка срещу производител на часовници

5285
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Мерцедес

Люис Хамилтън загуби дело срещу производителя на часовници Хамилтън Интернешънъл. Компанията на седемкратния световен шампион във Формула 1 44IP завела иск през 2017 г. по повод използване на фамилията „Хамилтън“. Фирмата, която произвежда часовници с тази марка, е основана през 1892 г. в Ланкастър, Пенсилвания (САЩ) и е сред най-известните в света. От 1974 г. брандът е част от Суоч Груп, а през 2003 г. премества базата си в Швейцария.

Съдът е отхвърлил иск на 44IP, според който от Хамилтън Интернешънъл да нарушили законите за търговска дейност посредством използване на името Хамилтън. Компанията, занимаваща се със свързаните с пилота на Мерцедес търговски права, е обжалвала решението в началото на 2020 г. Възражението също е било отхвърлено като недостатъчно обосновано. В съдебното решение се посочва, че марката на часовниците е Хамилтън, а не Люис Хамилтън. Споменава се също така, че тази фамилия е доста разпространена сред английско говорещата част на света. В решението се казва също така, че няма практика за регистрация на нечие име като търговска марка в ущърб правата на друга страна.

„Дори подалите иска изрично приеха, че въпросната марка „Хамилтън“ се използва от 1892 г., тоест преди раждането на Люис Хамилтън“, се допълва в заключението.