Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън най-бърз в дъждовната първа тренировка на Албърт парк

Хамилтън най-бърз в дъждовната първа тренировка на Албърт парк

30
0

Люис Хамилтън бе най-бърз в началната тренировка за Гран при на Австралия, първи кръг от шампионата на Формула 1 за 2016 г. Пилотите на Ред Бул Данил Квят и Даниел Рикиардо се класираха втори и трети в накъсваната от валежи сесия.

Сезон 2016 г. в F1 започна с ветровито и облачно време, дъждът в Мелбърн ту спираше, ту започваше отново. Първи на трасето обаче, без никакво забавяне, излязоха пилотите на Ферари Себастиан Фетел и Кими Райконен, които бяха избрали гуми за мокро трасе. Макс Верстапен (Торо Росо) и Нико Хюлкенберг (Форс Индия) излязоха след тях с интермедии, както и Нико Розберг (Мерцедес) и Валтери Ботас (Уилямс). Температурата на асфалта бе едва 19 градуса, тази на въздуха – около 16.

Повечето пилоти направиха опознавателните си обиколки, като Розберг записа първото време за сесията – 1:44.037 мин. Минути след него Люис Хамилтън свали на 1:40.812.

Трасето се оказа по-сухо, отколкото екипите очакваха. Скоро изгря и слънце, а условията започнаха да се подобряват. Двадесетина минути след светването на зеления семафор единствено Естебан Гутиерес (Хаас) и Карлос Сайнц (Торо Росо) не се бяха появявали на Албърт парк, а само пилотите на Мерцедес имаха обиколки за време. „50 на 50 е”, коментира Хамилтън ситуацията на пистата. „Някои места са сухи, но обратната права все още е много мокра.”

Междувременно Райконен излезе начело в таблицата с 1:40.751 мин, подобрявайки постижението на Хамилтън с 0,058 сек, като вече бе с интермедии.

30 минути след началото на тренировката първите пилоти, които сложиха сухи гуми, бяха Дженсън Бътън (Макларън) и Даниел Рикиардо (Ред Бул), последвани от съотборниците си Фернандо Алонсо и Данил Квят, Фетел и Верстапен. Рикиардо записа 1:34.007 мин с медиум и свали веднага след това на 1:32.394, докато Хамилтън се появи със софт, както и Хюлкенберг, Маса и Ериксон. Точно тогава обаче отново започна да вали. Рено останаха на трасето с интермедии и с около 20 секунди по-бавно темпо, но скоро и те се прибраха в бокса като останалите екипи.

Според предварителната метеорологична прогноза следобед времето би трябвало да е доста по-добро, като са възможни само леки превалявания. Шансът за дъжд в събота следобед бе 30%-40%, но очакванията са надпреварата да се проведе на суха писта.

Работата бе възобновена след десетина минути, но малцина излязоха на пистата. От Мейнър отбелязаха, че е твърде сухо за гуми за мокра писта и същевременно прекалено мокро за интермедии, предпочитайки като повечето тимове в питлейна да почакат за подобряване на условията.

Алонсо направи няколко тура, докато Естебан Гутиерес записа първо време за обиколка в историята на новия отбор във Формула 1 Хаас. Мексиканският пилот даде 1:45.771, последван почти веднага от съекипника си Ромен Грожан с 1:43.443.

По-малко от половин час преди да изтекат първите 90 минути за подготовка на пистата Албърт парк се появи лъч надежда – слънцето започна да пробива облаците. 10 пилоти все още нямаха времена за обиколка 22 минути преди края на тренировката. Никой пък не бе направил повече от 8 тура до този момент от сесията.

Верстапен (със софт) се завъртя на шести завой, но успя да продължи. Хюлкенберг, също с мекия тип гуми – предпочетен от повечето пилоти, излизащи на трасето в този момент, излезе начело с 1:31.325. Хамилтън подобри това постижение до 1:30.364. Отборите очакваха дъжд около 10 минути преди финала на сесията и всички се опитваха да направят колкото се може повече опити в краткото време между валежите. Точно това и се случи, което доведе до излитане на един от тримата новаци този сезон – Рио Харианто – от пистата.

Хамилтън подобри времето си на 1:29.725. „Дъжд на 13-и завой”, съобщи Фетел по радиото. „Не виждам особен смисъл (да се кара) при тези условия.” Рикиардо изхвърча от трасето и заседна в чакъла на 12-и завой. Райконен пък излезе от пистата на 13-и, но продължи. В този момент сесията приключи, като Хамилтън оглави класирането, докато пилотът на Ред Бул тръгна да се прибира в питлейна, спиран обаче на всяка крачка от желаещи да се снимат с него фенове.