Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън излезе начело в шампионата след триумф на Монца

Хамилтън излезе начело в шампионата след триумф на Монца

39
0

Люис Хамилтън с Мерцедес спечели убедително Гран при на Италия на Монца и излезе начело в шампионата. Той има 3 точки повече от Себастиан Фетел с Ферари, който завърши 3-и, зад другия пилот на Сребърните стрели Валтери Ботас. 4-и остана Даниел Рикиардо с Ред Бул, който изпревари Кими Райконен и в края дори доближи Себастиан. Шести остана Естебан Окон, следван от пилотите на Уилямс Строл и Маса. Така за първи път от началото на сезона Хамилтън води в първенството.

На старта Хамилтън поведе, а Окон влезе пред Строл на 2-а позиция в първия завой. Райконен пък изпревари Ботас и стана 4-и, а Фетел бе 6-и. По назад имаше контакт между Маса и Перес, като и двамата се измъкнаха без две сериозни повреди по колите.

 

 

Още в края на първата обиколка обаче Валтери се справи с Кими на обратната права преди Параболика. В следващите 2 обиколки пилотът на Мерцедес изпревари Строл и Окон, заемайки 2-а позиция, зад Люис. Фетел пък изпревари Райконен и излезе на 5-о място. В битка за 7-ото място Верстапен и Маса се удариха и пилотът на Ред Бул счупи предното си крило и спука гума. Холандецът трябваше да мине през бокса за смяна на повредените елементи.

 

 

В 5-ата обиколка Фетел задмина Строл и стана 4-и, а след още 2 тура той се справи и с Окон. Райконен обаче се оплака от проблеми със задната част на колата и изпусна спирането за първия шикан. След това той доближи Строл, но не можеше да го изпревари и предпочете да влезе в бокса рано в 16-ата обиколка за нови гуми софт.

 

 

В 17-ата обиколка и Окон влезе в бокса и успя да се върне на пистата пред Райконен. Тур по-късно и Строл направи своя питстоп за нови меки гуми, но бе забавен цели 4.4 сек при самата смяна и се върна на трасето зад Окон и Кими. В челото Хамилтън бе на 4 сек пред Ботас, а Фетел изоставаше на цели 15 сек от водача. Палмър пък бе наказан с 5 сек за пресичане на втория шикан в битката си с Алонсо.

 

 

В 26-ия тур най-после Райконен успя да задмине и Окон с агресивна маневра от външната страна на първия шикан. Така той излезе 6-и, като Перес и Рикиардо пред него още не бяха спирали в бокса. В 29-ата обиколка Верстапен спря в бокса за втори път и сложи гуми суперсофт. В 32-ата Фетел направи единствения си стоп за гуми софт, а тур по-късно през пита за меки гуми мина и лидерът Хамилтън. В 34-ата това стори и Ботас и се върна на 3 сек зад лидера Люис. В същия тур от надпреварата отпадна Вандоорн, който каза по радиото, че няма мощност.

 

 

Най-после в 38-ата обиколка Рикиардо направи единствения си бокса и постави гумите суперсофт. Той се върна на пистата 5-и, пред грубата на Окон, Строл и Маса. И бе само на 2.6 сек зад 4-ия Райконен. Даниел настигна много бързо Кими и в 41-ата обиколка го изпревари с късно спиране на старт-финалната права. Така австралиецът стана 4-и и започна да настигна Фетел.

 

 

В последните обиколки Даниел бе с около 1 сек на обиколка по-бърз от Фетел, но не успя да го настигне. Така Хамилтън спечели пред Ботас и Фетел, като британецът излезе начело в шампионата с 3 точки пред пилота на Ферари. Райконен завърши 5-и, пред Окон, Строл и Маса. Пилотите на Уилямс бяха по-бързи, но не успяха да се справят с този на Форс Индия.