Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън карал без бутилка за вода в болида този сезон

Хамилтън карал без бутилка за вода в болида този сезон

100
0
Гран при на Корея,Люис Хамилтън

Люис Хамилтън разкри, че не е използвал бутилка за вода в първите 5 състезания тази година, за да може болидът му да бъде по-лек. Още от началото на сезона в Мерцедес бяха наясно, че новата кола F1 W08 EQ Power+ е по-тежка отколкото са предвиждали и това пречи на оптималното поведение на шасито.

Подобрение в това отношение беше постигнато в последните състезания, но сега става ясно, че в тима са имали нужда да се спести още тегло, за да се свали то дотолкова, че да се използва баласт за по-добър баланс на колата. Затова се е налагало Хамилтън да кара без бутилка и да изкара цялото състезание без течности.

По този начин са спестявани между 1 килограм и 2 в началото на състезанието. Това обяснява и защо британецът звучеше доста задъхан по радиото в комуникацията с отбора по време на отминалата Гран при на Испания.

Запитан какви са физическите към пилотите през 2017 г., Хамилтън заяви: „Зависи от това какъв тип състезание имаме. В някои се налага да пестим гориво, в други, като в Русия, не можех да натискам, защото колата прегряваше.

В Барселона трябваше да карам на пълна газ от първия завой до финала, за да мога да се боря със Себастиан Фетел. Освен това нямах течности в колата, за да спестя тегло. И съответно не пиех нищо по време на цялото състезание.“