Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън на полпозишън в Остин

Хамилтън на полпозишън в Остин

122
0

Люис Хамилтън с Мерцедес спечели първата стартова позиция за Гран при на САЩ в Остин. Лидерът в шампионата изпревари съперника си в битката за титлата Себастиан Фетел от Ферари с 0.239 сек.

Трети остана Валтери Ботас с Мерцедес, а 4-и Даниел Рикиардо, който постигна еднакво време с 5-ия Кими Райконен. Макс Верстапен се класира 6-и след грешка в предпоследния завой. Заради наказание от 15 места холандецът ще потегли от дъното на колоната.

След първата част на квалификацията отпаднаха Ериксон, Строл, Хартли, Верлайн и Магнусен. Ланс се оплака от проблеми с добавянето на енергия от хибридната система, а освен това за малко не предизвика инцидент с Ромен Грожан при опит да го пропусне пред себе си преди последния завой.

Най-добър от останалите този път бе Естебан Окон – 7-и. Француизнът бе на 1 сек от Верстапен, а Сайнц продължи страхотното си каране и се нареди 8-и, изпреварвайки Алонсо с Макларън и Перес с втория болид на Форс Индия.

 

 

Най-бърз в сесията бе Хамилтън с гумите суперсофт – 1:34.822 мин, следван на 77 хилядни от Верстапен с ултрасофт. Ботас и Фетел бяха 3-и и 4-и също със супермеки гуми. Пети бе Сайнц, който отново показа страхотна скорост в първия си уикенд като пилот на Рено.

 

 

Втората част на квалификацията бе последна за Хюлкенберг, Грожан, Вандоорн, Квят и Маса. Сайнц и Алонсо с другите коли на Рено и Макларън обаче успяха да продължат напред в Q3 с отлични обиколки. Най-добро време във втората сесия записа Хамилтън – 1:33.437 мин, следван от съотборника си Ботас на 0.332 сек. Райконен бе 3-и с 0.4 сек изоставане от Люис, а Фетел бе 4-и на цели 0.666 сек. Следваха Рикиардо на 1.058 сек и Верстапен, който направи бързата си обиколка с гумите суперсофт и ще стартира с тях в състезанието.

 

 

В решителната 3-а част при първите опити Хамилтън постигна изключително време от 1:33.108 мин. Ботас бе на почти половин секунда от съотборника си, а Райконен, Фетел и Верстапен бяха 3-и, 4-и и 5-и на над 0.7 сек от Люис. Рикиардо изостана на цяла секунда и бе 6-и.

При вторите опити Фетел подобри значително времето си и се доближи на 0.239 сек от Хамилтън. Ботас не можа да направи същото остана 3-и. Рикиардо също направи голям прогрес и се озова 4-и. Райконен постигна същото време като австралиеца, но тъй като го стори след него, бе класиран 5-и. Верстапен остана 6-и.