Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън на полпозишън в Белгия след драматичен край на квалификацията

Хамилтън на полпозишън в Белгия след драматичен край на квалификацията

62
0
Люис Хамилтън

Люис Хамилтън с Мерцедес ще стартира от полпозишън в Гран при на Белгия на пистата Спа след драматичен край на квалификацията. В последната й част заваля дъжд и пилотите трябваше да минат към гуми интермедия.

Най-добре при променените условия се справи Люис, който изпревари с 0.7 сек. основния си съперник за титлата Себастиан Фетел от Ферари. Това е рекордна 78-а първа позиция за световния шампион.

Трети и четвърти изненадващо се наредиха пилотите на Форс Индия Естебан Окон и Серхио Перес. Те оставиха зад себе си Ромен Грожан с Хаас и Кими Райконен с Ферари. Верстапен и Рикиардо с двете коли на Ред Бул се класираха едва 7-и и 8-и, като нямаха добра скорост на мокрото трасе.

Квалификацията започна при сухо и малко по-топло време спрямо 3-ата тренировка – 15 градуса на въздуха и 25 на асфалта. След първата й част отпаднаха Алонсо, Сироткин, Строл, Вандоорн и изненадващо Сайнц. Най-бърз беше Райконен със софт, следван на 0.220 сек от Ботас със суперсофт и на 0.392 сек от Хамилтън с меките гуми. Люис допусна грешка в първата си обиколка на завоя Сурс. Фетел със софт се нареди 4-и на близо половин секунда, следван от Верстапен на 0.6 сек, но със суперсофт. Тези резултати говореха за предимство на Скудерията спрямо Мерцедес.

 

 

Във втория сегмент Фетел беше най-бърз с 1:41.501 мин и гуми суперсофт. На 32 хилядни след него остана Кими, а Хамилтън се класира 3-и на 0.052 сек. Ботас бе 4-и, следван от Верстапен на цяла 1 секунда.

От квалификацията след тази част отпаднаха Нико Хюлкенберг, който изобщо не участва заради наказанието си да стартира от дъното на колоната, Маркус Ериксон, Шарл Льоклер, Брендън Хартли и Пиер Гасли.

 

 

Още в края на втората част над пистата заваля дъжд. Той бе само на места, но пилотите веднага излязоха на трасето, за да направят бърза обиколка преди той да се усили много. Последното обаче се случи точно в края на загряващата обиколка и всички се прибраха в бокса за гуми интермедия. Ботас дори се завъртя на мокрото трасе и по чудо се размина без удар в стената.

С интермедия първи бърз тур записа Рикиардо, а времето му веднага бе подобрено с 1 сек от Верстапен. Въпреки грешката си на последния шикан Райконен излезе начело. Това постижение бе подобрено от първо от Фетел, после от Хамилтън с голям аванс от 3 секунди спрямо Себастиан в последната си обиколка. В предната Люис бе допуснал грешка. Райконен пък се прибра в бокса, като изглежда нямаше достатъчно гориво, за да направи още турове.

Фетел направи последна бърза обиколка при най-добрите условия, но изостана на 7 десети от Люис. Така полпозишънът бе за Хамилтън, следван от Фетел, Окон и Перес, които се представиха страхотно на мокро с двете коли на Форс Индия. Силно впечатление направи и Грожан с Хаас с 5-ото си място.