Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън на първа позиция в Бахрейн

Хамилтън на първа позиция в Бахрейн

48
0

Люис Хамилтън спечели големия двубой със съотборника си в Мерцедес Нико Розберг в днешната квалификация за Гран при на Бахрейн и ще стартира за 51-и път в кариерата си от полпозишън. Зад пилотите на Сребърните стрели се подредиха съперниците им от Ферари – Себастиан Фетел и Кими Райконен. Пети е Даниел Рикиардо с Ред Бул, а зад него са Уилямсите на Валтери Ботас и Фелипе Маса. Осми, последен във финалната част остана Нико Хюлкенберг с Форс Индия, чието участие в края обаче бе голям успех.

След толкова много коментари през последните седмици квалификацията остана във формата от Гран при на Австралия с отпадане на най-бавните пилоти в хода на самите части. След отказа на лекарите да разрешат на Фернандо Алонсо да се върне в кокпита на Макларън, зад волана отново бе Щофел Вандоорн. За него това щеше да бъде първата квалификация във Формула 1.

Почти 3 минути преди началото при 28 градуса на асфалта Фетел, пилотите на Мерцедес и Райконен първи се подредиха на изхода на пита, въпреки риска от падане температурата в гумите. Хамилтън при това бързо изпревари Фетел още в подготвителната обиколка. Магнусен, който ще тръгне от пита утре остана по-дълго в бокса.

В първите обиколки на всички с гумите супер софт Мерцедес бяха по-бързи от Ферари с 0,3 сек, а най-бърз бе Розберг между колите на Ферари се нареди и Ботас, който кара със стария нос и предно крило на Уилямс, защото днес сутринта на пистата пристигна само един нов комплект, за Маса. Само след 2 бързи обиколки и 3 за Хамилтън двамата се прибраха сигурни в бокса, Фетел направи 5, а Кими 3 тура и също се прибраха.

Насър бе първият пилот който отпадна в първата част, след него и Харианто, докато от Рено сложиха втори чифт супер софт на Джолиан Палмър, но той бе следващия пилот, който отпадна, докато Вандоорн направи тур с 1 сек по-добра от пилота на Рено и избяга 13-ти.

Магнусен бе следващия пилот, който отпадна, а след него Перес, Ериксон и Верлайн. В същото време за втората част оцеля Вандоорн, а зад него остана Дани Квят, който оцеля. Така в края на първата част най-бърз с 1:31,325 мин бе Розберг, пред Люис, само на 0,066 сек и Даниел Рикиардо, който изскочи пред Фетел и бе само на около стотна зад Хамилтън.

 

Във втората фаза Кими и пилотите на Мерцедес отново се наредиха първи в края на пита и настъпи объркване, защото времето започна да тече и те получиха знамена като сигнал, но светофара се повреди и остана червен!

Всички отново бяха с по-бързите гуми суперсофт, докато утре се очаква състезанието да е основно с по-твърдите софт. Температурата на асфалта не намаля – 28 градуса.

Хамилтън направи невероятен тур веднага – 1:30,039 мин, като Фетел бе с второ време на 0,370 мин, а Розберг на 0,496 мин. бе трети пред Кими, след грешка на 10-ти завой.

От тази част един след друг отпаднаха Квят, Бътън, Гутиерес , Вандоорн, а пред него остана сензационно Карлос Сайнц, след като Нико Хюлкенберг направи супер тур и излезе осми за финалната част напред. Така заедно с него отпадна и Верстапен, а последния пилот, който трябваше да напусне, но все пак с отличното девето време и опция за избере стратегия остана Ромен Грожан от новия екип на Хаас.

За финалната част останаха пилотите на Мерцедес, Ферари, Уилямс, като Маса имаше два нови комплекта супер софт, а Ботас един. Другите двама пилоти бяха Даниел Рикиардо и Нико Хюлкенберг, те също имаха само допълнителния комплект супер меки гуми.

В началото на последните 14 минути Ферари и Мерцедес отново излетяха първи от пита, което подсказваше, че ще опитат и с двата си чифта нови супер софт и няма да пазят чисто нов комплект за утре. Кими пръв записа топ време, но Фетел бе по-бърз и го изпревари, докато Хамилън направи грешка в последния завой и остана зад тях. Миг по-късно Нико завърши супер тур за 1:29,897 мин!

Рикиардо бе с пети резултат, а 5 минути след началото отпадна Нико Хюлкенберг, който остана зад двамата пилоти на Уилямс, като Ботас трябваше да приключи участие, както впрочем и Рикиардо.

Маса също не продължи, но на пистата за последни опити този път остана четиримата големи – пилотите на Мерцедес и Ферари за последни опити. Хамилтън този път бе невероятен и след три невероятни сектора подобри в времето на Нико с 0,404 сек и записа 1:29,423 сек! Това бе най-бързата обиколка правена досега на пистата н Бахрейн.

Нико на свой ред подобри времето си от първите опити, но в крайна сметка остана на 0,077 зад Люис, трети и четвърти останаха пилотите на Ферари, а краят на квалификацията вероятно разсея и много от негативизма около новия формат.