Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън начело след втората свободна сесия преди Гран при на Великобритания

Хамилтън начело след втората свободна сесия преди Гран при на Великобритания

38
0
Фернандо Алонсо

Люис Хамилтън (Макларън) записа най-добро време във втората тренировка на мократа писта Силвърстоун преди неделната Гран при на Великобритания. Второ време постигна Камуи Кобаяши със Заубер, а трети е Михаел Шумахер (Мерцедес).

Едва 10-и и 11-и останаха Фернандо Алонсо (Ферари) и Себастиан Фетел (Ред Бул), а Марк Уебър с втория Ред Бул изобщо не направи пълен тур за време.

Дъждът над Силвърстоун продължи да се лее, както и сутринта, когато питът бе отворен за началото на вторите 90 минути тренировки.

Времето бе толкова лошо, че никой не бързаше да излиза на пистата, която бе с температура едва 16 градуса. В бокса на Макларън Хамилтън си залепи звездичка на каската в подкрепа на Мария де Вилота, докато първите няколко осмелили се да излязат на трасето пилоти направиха нещо като обиколки. Между тях бе и Алонсо, който сутринта не записа време. Във Ферари сутринта Фелипе Маса тества новото предно крило, от което тимът се отказа във Валенсия, а испанецът направи опознавателните си обиколки със старото. Маса използва и новите стойки за огледалата и продължи работата си с иновативните елементи и след обяд, докато Алонсо работи по друг план.

В Макларън също имаха в програмата си за днес изследване на ново предно крило с нови страници, с по-големи отвори в стила на 4-те при Скудерията.

Първите излезли на пистата състезатели сравнително бързо се прибраха, извикани като Бруно Сена в бокса, за да не се рискува излишно. Според Пол ди Реста бе невъзможно да се кара кола от Формула 1 при подобни условия, с огромен аквапланинг.

Хамилтън пък обясни от бокса на Макларън на Скай Спорт, че пилотите не излизат, защото искат да спестят гуми, ако условията се запазят такива до края на уикенда, а пистата няма добър дренаж и не се оттича.

До средата на тренировката само Сена и Тимо Глок, който се завърна на пистата след стомашното си неразположение във Валенсия, имаха записани пълни обиколки.

Точно в 45-ата минута на пистата най-после се появи Кобаяши със своя Заубер, който направи най-много обиколки и сутринта. Камуи записа по-добро време с цели 6 сек от Бруно Сена – 2:04.198 мин, а след това слезе под 2 минути до 1:58.894 мин! Накрая на тренировката направи и 1:57.613 мин.

В Заубер трябваше да тестват много неща днес – нови кутии за спирачките, нов дифузьор, нов капак на двигателя, нови канали зад ауспусите.

На пистата се появи отново и Алонсо, който при това изненадващо бе с гуми интермедия! Водата бе намаляла и дъждът – отслабнал, но още не бе за този тип гуми. Испанецът очевидно искаше да запази повече гуми за екстремно мокро. В същото време Маса бе с тях и продължи да настройва електрониката си за мокра писта, както и сутринта.

Чак в последните 20 минути Алонсо за първи път днес направи пълна обиколка.

Малко преди това на пистата най-после излязоха Фетел и Дженсън Бътън, както и пилотите на Мерцедес и точно започнаха обиколки, когато 31 минути преди края Бруно Сена излетя на завоя Чапъл. Той се качи високо на бордюра и попадна в аквапланинг. Разби своя Уилямс тежко. След 10 минути сесията продължи и на трасето най-после имаше истинска тренировка, в която Хамилтън записа най-доброто време за следобеда – 1:56.345 мин. Рейсинженерът му Анди Лейтъм каза на пилота си по радиото, че са видимо най-бързата кола на пистата и са особено бързи в последния сектор на пистата.

В последните 10 минути Михаел Шумахер сподели по радиото, че налягането в задните гуми е малко по-високо от нужното, но записа трето най-добро време зад Хамилтън и Кобаяши. След това поиска и интермедии за данни. От тях сложиха и пилотите на Ред Бул. Алонсо си продължи работата с тях, но в самия край на прибиране в бокса изпусна колата, която излетя и се блъсна със задницата си в гумите. Остана и без предно крило, но се прибра в бокса.

Според прогнозите и в останалите дни от уикенда ще вали с различна интензивност.