Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън най-бърз в първата тренировка в Баку

Хамилтън най-бърз в първата тренировка в Баку

39
0

Люис Хамилтън с Мерцедес беше най-бърз в първата свободна тренировка за Гран при на Европа в Баку, Азербайджан, 8-и кръг от шампионата на Ф1. Британецът остави зад себе си съотборника си в Мерцедес Нико Розберг (0.377 сек) и Валтери Ботас с Уилямс (+0.661 сек). Изненадващо силно се представиха пилотите на Макларън. Фернандо Алонсо се нареди 4-и, а Дженсън Бътън 7-и. Между двамата се вклиниха Себастиан Фетел с Ферари и Серхио Перес с Форс Индия. Осми се класира Маса с другата кола на Уилямс.

Тренировката очаквано беше изпълнена с доста инциденти заради малките зони за сигурност и непознатото и прашно още трасе. Почти всички случаи обаче се разминаха само с излизане от трасето, като Хамилтън направи това 3 пъти. Изключението беше Даниел Рикаирдо. Пилотът на Ред Бул се удари в стената на завой 15 и сесията беше спряна за 10-ина минути.

В началото на тренировката почти всички пилоти излязоха, за да направят опознавателни обиколки с ниска скорост и гуми софт. Първи бърз тур записа Нико Розберг с меките гуми. След него това сториха Хамилтън и Ботас. С най-добро време беше Люис пред Нико. 23 мин след началото на сесията, първи пилот, който допусна грешка, бе Гутиерес. Той излезе от пистата, но се върна без проблеми, Малко след него се завъртя Фетел, но и той се размина с удар в мантинелите. През зоната за сигурност мина и Квят.

Ботас с бърз тур излезе начело, слизайки под 1:48 мин. От колата на Верстапен се появи пушек и той се прибра в бокса, за да се види дали и какъв проблем има с колата му. От колата му беше свален пода и скоростната кутия, като той не се появи повече на пистата до края на сесията. Подобно нещо се получи и при Валтери, като той също спря в пита за проверка, но се върна бързо на трасето. Поставяйки гумите суперсофт, които са най-меките за този уикенд, Розберг излезе начело, сваляйки почти секунда. Веднага обаче Хамилтън свали още 3 десети със същите гуми – до 1:46.489 мин. В следващия си опит шампионът подобри най-доброто време с още няколко стотни. В същото време във Ферари смениха спирачните апарати на колата на Кими Райконен с такива от друг материал.

Следващия, който излетя от трасето, бе Хамилтън при спирането за завой 2, но британецът се опази от удар в стените. Малко след това Люис не можа да спре и за първия завой, като блокира предната му дясна гума. Явно след тези проблеми гумите му се износиха и той потрети упражнението при намаляването за завой 3, като този път докосна и стената отдясно.

22 мин преди края на сесията Рикиардо катастрофира на завой 15 и разби доста задницата на болида си. Даниел загуби контрол над задната част, като колата не дозави за завоя. Сесията логично беше спряна. Тя беше подновена 13 мин преди нейния край, като промени в челото на настъпиха. Само Фетел успя да подобри значително време си и с гумите софт записа 5-и резултат. Грожан с Хаас пък на два пъти изпусна завой 1, но се размина без удар в стената.