Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън най-бърз в първата тренировка в Канада

Хамилтън най-бърз в първата тренировка в Канада

33
0

Люис Хамилтън с Мерцедес бе най-бърз в първата свободна тренировка за Гран при на Канада на пистата Жил Вилньов. Британецът изпревари с близо 0.2 сек лидера в шампионата Себастиан Фетел от Ферари. Трети се нареди Валтери Ботас с другия болид на Сребърните стрели, а Кими Райконен с Ферари остана 4-и.

Много силно се представиха пилотите на Форс Индия. Серхио Перес се класира 5-и, а Естебан Око 6-и. Те оставиха зад себе си Макс Верстапен с Ред Бул, който обаче работеше с по-твърдите гуми суперсофт срещу ултрасофт за останалите в челото. Рикиардо с другия болид на „Биковете“ също със суперсофт остана 9-и. 

 

 

Сесията започна при доста трудни условия за пилотите. Пистата беше изключително прашна и всички имаха трудности. Това можеше да се очаква с оглед на това, че трасето се използва рядко през годината. Само 5 мин след началото на тренировката Карлос Сайнц получи проблем с двигателя на излизането от фибата. Испанецът спря на пистата и болидът му Торо Росо трябваше да бъде премахнат от маршалите. Затова в продължение на 10-ина минути никой пилот не направи бърза обиколка.

 

 

След това Кими Райконен се завъртя на пистата. Финландецът изпусна задницата на излизане от завой 7. За него късмет той се размина с удар в мантинелите. После на доста прашното трасе и Фетел сбърка на завой 1 и също се размина с катастрофа. Начело султрасофт гуми бе Кими, следван на половин секунда от Ботас със суперсофт. Фетел бе 3-и на 0.8 сек.

 

 

Със суперсофт Хамилтън даде 2-о време. В следващия си опит Люис поведе пред Ботас и Райконен, като разликите между тях бяха по-малки от 0.1 сек. С нов комплект ултрасофт Ботас свали 0.6 сек от най-доброто време до момента и излезе начело.

Хамилтън също с нови гуми ултрасофт бе с 0.2 сек по-бавен. Ботас пък подобри още времето си и бе на почти 3 десети пред съотборника си.  В следващия си опит Люис подобри темпото си и доближи на 0.2 сек Ботас, а малко по-късно записа 1:13.961 мин и поведе в класирането с 85 хилядни пред Ботас.

Фетел в нов бърз тур с ултрасофт записа 3-и резултат, но бе на 0.346 сек от водача. Още в следващия си опит обаче германецът доближи плътно Хамилтън, изоставайки само на 0.046 сек. Люис обаче веднага отговори с 1:13.809 мин. Ботас бе 3-и на 0.237 сек, а Райконен 4-и.

 

 

20 мин преди края на сесията най-после на пистата се появи и Фернандо Алонсо с Макларън. Испанецът бе в бокса до този момент заради технически проблем. Престоят му обаче трая само около 2 мин, след което той получи повреда в двигателя и гневно излезе от кокпита. До края промени в челото не настъпиха и така Хамилтън остана на първа позиция, следван от Фетел и Ботас.