Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън най-бърз в първата тренировка в Монако

Хамилтън най-бърз в първата тренировка в Монако

32
0

Люис Хамилтън с Мерцедес беше най-бърз в първата свободна тренировка за Гран при на Монако, 6-и кръг от шампионата на Ф1. Британецът изпревари съотборника си Нико Розберг в Мерцедес с 0.1 сек в сесия, която бе изпълнена с доста инциденти, и която завърши с червени флагове и преждевременно спиране. Себастиан Фетел с Ферари 3-и, а Даниел Рикиардо с Ред Бул 4-и.

Нико Розберг първи записа бърза обиколка с новите гуми ултрасофт, а след него това стори и съотборникът му в Мерцедес Люис Хамилтън. Британецът бе по-бърз, като само след няколко опита подобри постижението на най-бързия от първата тренировка преди една година на същото трасе. В първите минути само пилотите на Сребърните стрели въртяха бързи обиколки, докато останалите направиха само инсталационни турове. След това постепенно и другите състезатели започнаха да правят повече обиколки, но никой не можеше да се доближи до времето на Хамилтън.

24 мин след началото Фелипе Маса изпусна колата си в първия завой и се разби в предпазните мантинели. Това предизвика пускането на режим на виртуална кола за сигурност. Бразилецът не може да овладее задницата на колата си и тренировката за него приключи доста рано. Неговият съотборник Валтери Ботас също нямаше особено успешна тренировка, като завърши едва с 11-о време.

 

 

Веднага след подновяването на сесията Рикиардо излезе на 2-а позиция с гумите ултрасофт, като австралиецът използва подобрената версия на двигателя на Рено. Верстапен, който ползва старата спецификация на френския мотор, постигна 3-о време. Междувременно Гутиерес се опази от сериозна катастрофа при излизането от тунела, като едва овладя колата при спирането, разминавайки се на сантиметри от предпазната стена. Фетел излезе 4-и, като резултатът му – със секунда по-слаб от този на Хамилтън, бе постигнат с гумите софт, които са най-твърдите за този уикенд.

45 мин след началото на сесията начело излезе Хамилтън, който слезе до 1:16.097 мин. Розберг обаче веднага подобри този резултат с 0.2 сек и първи слезе под 1:16 мин. Люис обаче продължи да подобрява времената си и вдигна летвата високо – 1:15.537 мин. Британецът обаче направи две грешки в следващия си опит, изпускайки шикана след тунела, а след това и спирането в първия завой. Той обаче се размина без удар в стената.

 

 

С поставянето на ултрасофт Фетел излезе на 3-а позиция, но на 0.8 сек от пилотите на Мерцедес. Рикиардо подобри времето и остана на 4-а позиция. Проблеми имаше Естебан Гутиерес, който спря между двата завоя Портие с предполагаем проблем в двигателя. 25 мин преди края Палмър сбърка на завоя Табак и се удари в мантинелите, счупвайки окачването на колата си. Това предизвика виртуална кола за сигурност за няколко минути, тъй като имаше останки по трасето, а колата на британеца спря на пистата в зоната за сигурност след шикана при басейна.

6 минути преди финала отново се появи виртуален сейфтикар заради много отломки по трасето. Заради тях Розберг спука задна лява гума, а Бътън счупи част от предницата на колата си, като удари покриващ дренажа на трасето елемент. В крайна сметка организаторите решиха да спрат сесията и тя приключи 3 минути преди нейния времеви край.