Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън пред Ботас в първата тренировка на Монца

Хамилтън пред Ботас в първата тренировка на Монца

72
0

Люис Хамилтън с Мерцедес бе най-бърз в първата свободна тренировка за Гран при на Италия на Монца. Британецът постигна 1:21.5337 мин с гумите суперсофт, като остави зад себе си своя съотборник Валтери Ботас (+0.435 сек). Сребърните стрели имаха голям аванс пред останалите, като третият Себастиан Фетел с Ферари бе на над 1 сек от водача, също със супермеките гуми.

Малко зад германеца бе Кими Райконен с другия болид на Скудерията. Пети и шести се наредиха пилотите на Ред Бул Даниел Рикиардо и Макс Верстапен, които бяха съвсем близо като постижения до тези на състезателите на Ферари. Отборното подреждане на първите 8 допълниха пилотите на Форс Индия Серхио Перес и Естебан Окон.

Тренировката започна при облачно и хладно време. Част от пилотите излязоха да направят инсталационни обиколки с гумите медиум, а други, като Алонсо и Верлайн, се готвеха да тестват защитата на кокпита от типа halo, която става задължителна от 2018 г. Фелипе Маса първи записа бърза обиколка, постигайки 1:27.666 мин с гумите суперсофт.

 

 

Със софт Хамилтън излезе начело, слизайки до 1:22.861 мин. След него бяха Ботас и Перес. Валтери поведе с 1:22.523, като също бе с меки гуми. В следващия си опит финландецът бе още по-бърз и записа 1:22.252 мин. Малко след това Пере съобщи по радиото, че усеща първите капки дъжд. Грожан пък каза, че има валеж между 6-и и 10-и завой. Междувременно Фетел излезе на 3-а позиция със суперсофт, но бе на над 1 сек от Ботас, който бе свалил до 1:22.086 мин.

Половин час след началото на сесията над пистата напече слънце, но само 5 минути по-късно заваля дъжд. Той обаче спря също бързо, а това даде шанс на пилотите на Мерцедес да направят първи обиколки с гумите суперсофт. Ботас бе значително по-бавен от най-добрия си резултат със софт, докато Хамилтън даде първо време – 1:21.868 мин. С нов комплект суперсофт Фетел също подобри времето си, но отново бе на близо секунда от резултата на Хамилтън.

 

 

Ботас се доближи на 0.243 сек от постижението на съотборника си, но Люис свали още 2 десети и оглави класирането с 1:21.537 мин. Половин час преди края дъжд заваля над Параболика. Той обаче бе лек и кратък, и не обърка програмата на пилотите като цяло. Това обаче не важеше за Каралос Сайнц, който се завъртя именно на него.

 

 

15 минути преди кря на сесията вече заваля достатъчно силно в няколко участъка от пистата, за да принуди всички пилоти да се приберат в бокса. Чак в последните 2-3 минути условията станаха достатъчно добри, за да има отново активност по трасето. В челото обаче никой не подобри времето си. Така Хамилтън завърши на 0.435 сек пред Ботас, а Фетел, Райконен, Рикиардо и Верстапен бяха на над 1 сек от Люис.