Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън пред Фетел в първата тренировка в Остин

Хамилтън пред Фетел в първата тренировка в Остин

54
0

Люис Хамилтън с Мерцедес бе най-бърз в първата свободна тренировка за Гран при на САЩ в Остин. При изсъхваща писта и постоянно подобряващи се условия британецът постигна 1:36.335 мин с гумите суперсофт и изпревари единствения си съперник за титлата този сезон Себастиан Фетел с над половин секунда със същите гуми.

Трети и 4-и се наредиха Валтери Ботас и Макс Верстапен, като изоставането на пилота на Ред Бул бе една секунда. Малко по-бавен от него бе Щофел Вандоорн с гумите ултрасофт, който зае 5-ата позиция. Заради хидравличен теч другият пилот на Макларън Фернандо Алонсо изобщо не направи бърза обиколка в тази сесия.

 

 

Заради преваляванията преди началото на сесията, тя започна при мокра писта и пилотите излязоха да направят по една инсталационна обиколка с гумите интермедия. Първи на трасето излезе Вандоорн, следван от Себастиан Фетел. Пилотът на Ферари изпробваше защитния кокпит от типа „ореол“, който ще е задължителен от следващия сезон.

 

 

Първи бърза обиколка записа Валтери Ботас от Мерцедес, който постигна 1:50.529 мин. Малко по-късно това време бе подобрено с 0.4 сек от Хамилтън. Втори резултат постигна Верстапен, като всички бяха с гумите за средно мокра писта. След това Рикиардо бе с най-добро време в първия сектор, но след това се завъртя във втория. Австралиецът продължи без поражения по болида си.

 

 

Две минути по-късно каращият за Торо Росо в тази сесия на мястото на Дани Квят – Шон Гелаел, също се завъртя. Той стъпи на бордюра на изхода на завой 16, където имаше повече вода. Подобно на Даниел, той успя да овладее колата, преди тя да е стигнала до предпазните бариери. На предпоследния завой допусна грешка и Естебан Окон, също без сериозни последствия.

 

 

Междувременно Рикиардо излезе на 3-а позиция, зад Хамилтън и Верстапен. Трасето апочна бързо да изсъхва и Верстапен с нов комплект интермедия свали до 1:47.922 мин. Щофел Вандоорн пък зае 3-а позиция с много добра скорост на мокро. В следващите минути масово пилотите излязоха на трасето и подобриха времената си, като след опитите начело бе Верстапен, пред Маса, Фетел и Вандоорн.

 

 

33 мин след началото на сесията Фетел каза по радиото, че вече е твърде сухо за интермедии. Но е трудно да се прецени кога ще дойде точния момент за минаване към сликове. Себастиан все пак първи сложи „сухи“ гуми 38 мин след началото на тренировката и веднага свали до 1:45.960 мин за обиколка. Той бе със суперсофт. Райконен също сложи сликове, но изпусна колата на предпоследния завой.

 

 

Близо час след старта на сесията всички масово вече бяха на пистата с гуми за сухо. Времената веднага започнаха да падат. Рикиардо първи слезе под 1:40 мин за обиколка със суперсофт. Също със супермеките гуми начело излезе Хамилтън с 1:36.335 мин, следван от Фетел на 0.593 сек.

Трети бе Ботас на 0.644 сек, като финландецът допусна грешка на спирането в първия завой и унищожи тотално своя комплект гуми. Това доведе до сериозни вибрации на задното крило в обиколката за прибиране в бокса. Четвърти остана Вестапен, който със суперсофт бе на секунда от лидера.

С ултрасофт отлична обиколка направи Вандоорн, завършил сесията с 5-о време. Топ 10 допълниха Маса, Райконен, Окон, Перес и Сайнц. Последният бе по-бърз от съотборника си Хюлкенберг в първата си тренировка като пилот на Рено.