Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън триумфира след драма на Хокенхайм, Фетел отпадна

Хамилтън триумфира след драма на Хокенхайм, Фетел отпадна

88
0
Люис Хамилтън

Люис Хамилтън с Мерцедес спечели Гран при на Германия на пистата Хокенхайм. След изключителна драма в последната третина от състезанието британецът спечели след старт от едва 14-о място, а в същото време основният му съперник за титлата Себастиан Фетел с Ферари отпадна след грешка.

С успеха Люис излезе начело в шампионата с цели 17 точки аванс пред Фетел. Втори в Германия завърши Валтери Ботас и донесе двойна победа за Сребърните стрели, а трети остана Кими Райконен с Ферари. Така Мерцедес поведе в класирането при конструкторите с 8 точки пред Ферари. 

На старта поведе стартиралият от полпозишън Фетел пред Ботас, Райконен и Верстапен. Последният атакува Кими на 2 пъти в първата обиколка, но не успя да го изпревари. Хюлкенберг изпревари Грожан и зае 6-ото място. Хамилтън, който стартира с гумите софт, загуби една позиция на старта, но след това в края на първия тур и началото на втория спечели две и бе 13-и.

 

 

В края на 2-ата обиколка Райконен съобщи за лек дъжд, а Хамилтън изпревари последователно Алонсо, Льоклер и Сайнц за 4 обиколки и вече бе 9-и. Пред Люис, Перес изпревари Грожан, чийто гуми започнаха да се износват. В следващата обиколка Люис се справи с Ромен и зае 8-ото място. Отпред Фетел дръпна с 3.5 сек пред Ботас за 10 обиколки, а Райконен бе на 1.5 сек зад сънародника си. По-назад Рикиардо прогресира до 15-ото място, като пилотът на Ред Бул бе с гумите медиум.

 

 

В 11-ата обиколка Хамилтън изпревари без проблеми и Хюлкенберг, а след още 2 обиколки настигна и Магнусен и без проблеми зае 5-ата позиция. В 15-ата обиколка Райконен спря за първи път в бокса. Финландецът се върна точно пред Хамилтън на 4-а позиция. Алонсо пък опита неуспешна атака срещу Льоклер и малко след това задминат от Рикиардо.

 

 

Отпред Фетел увеличи преднината си на 4.6 сек пред Ботас, като в челото никой друг не отговори на тактиката на Кими и не спираше в бокса. Магнусен спря в 21-ия тур и сложи медиум с идеята да изкара до финала. Същото сториха Грожан, Хюлкенберг и Сайнц. Всички те започнаха бързо да си пробиват път напред сред колоната от по-бавни коли със стари гуми.

 

 

В 26-ата обиколка Фетел влезе за нови гуми софт и се върна 4-и на трасето пред Хамилтън и зад Кими. За последния обаче предстоеше още един стоп. Така поведе Ботас пред Верстапен, като Валтери спря 3 обиколки по-късно за софт. Върна се на 7 сек зад Хамилтън, а от състезанието отпадна Рикиардо с технически проблем. В 30-ия тур и Верстапен мина през пита за нови меки гуми и излезе на 6 сек зад Валтери. Така поведе Кими на 1 сек пред съотборника си.

 

 

Пилотите на Ферари обаче се оплакаха от блистеринг за Кими и прегряване на задните гуми за Себастиан. Те бяха по-бавни от Хамилтън зад тях, който още не бе спирал в бокса. Ботас пък бе по-бързо и от тримата. Фетел се оплака отново по радиото, че гумите му са много горещи и губи време. Той блокира на 2 пъти предна дясна гума за спирането за завой 6. И в 39-ата обиколка на Кими бе съобщено от бокса, че Себастиан е по-бърз, а движейки се зад финландеца той износва повече гумите си. Това беше намек, че Ледения трябва да пропусне съотборника си и той го стори.

 

 

Прогнозите на Мерцедес обаче бяха за дъжд след само 8 минути. Въпреки това Хамилтън не чака повече спря в бокса в 43-ата обиколка за нови гуми ултрасофт. Завърна се на 5-а позиция, а Фетел дръпна на 3 сек пред Кими. В 44-ата обиколка започна да вали на завой 6.

 

 

Льоклер спря в бокса за гуми интермедия, но в останалата част на трасето беше сухо. Верстапен също рискува сложи гуми за средно мокро. Дъждът намаля и пилотите, които рискуваха да сложат гуми за мокро, започнаха да спират отново за сликове. Сред тях беше и Верстапен, който все пак бе 5-и. Прогнозите бяха дъждът да спре скоро. В смесените условия на тарсето Ботас настигна Кими и го изпревари, а Хамилтън бе най-бърз от всички и доближи Райконен и Ботас.

 

 

 

В 52-ата обиколка Фетел излетя на фаталния за него 13-и завой и отпадна, а на трасето излезе кола за сигурност. Ботас спря в бокса за нови гуми ултрасофт и бе забавен от механиците си, както и Райконен обиколка по-късно. Това изведе начело Хамилтън с вече поизносени ултрасофт, а Валтери и Кими се наредиха зад него с нови.

 

 

Състезанието беше рестартирано в 58-ата обиколка, като Ботас с по-нови гуми атакува Хамилтън на 2 пъти в завои 6 и 8, но британецът се защити добре. Последният дръпна напред, въпреки по-износените си гуми, а над трасето започна леко да вали отново.

 

 

Малко след това стана ясно, че от бокса е имало нареждане към Ботас да не атакува повече съотборника си. До финала промени не настъпиха и Хамилтън спечели пред Ботас и Райконен, следвани от Верстапен, Хюлкенберг, Грожан, Перес, Окон, Ериксон и Хартли, като за последния това бе едва втора точка за сезона.