Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън триумфира в Остин, Мерцедес спечели титлата при конструкторите

Хамилтън триумфира в Остин, Мерцедес спечели титлата при конструкторите

71
0

Люис Хамилтън записа страхотна победа в Гран при на САЩ в Остин и направи нова важна крачка към спечелването на световната титла този сезон.

Британецът спечели надпреварата с много силно темпо и само едно спиране в бокса. Основният му съперник за титлата Себастиан Фетел завърши втори и така 3 кръга преди края Хамилтън има 66 точки аванс пред Себастиан при само 75 възможни за печелене.

В същото време Мерцедес спечели титлата при конструкторите, като Сребърните стрели са недостижими за Ферари. Това е 4-а поредна отборна корона за тима от Бракли.

 

 

На старта Фетел потегли по-добре и поведе пред Хамилтън и Ботас. Окон тръгна отлично и от 6-о място стана 5-и пред Райконен. В началото на 2-ия тур Ботас и Рикиардо проведоха страхотна битка за 3-ата позиция, но Валтери запази мястото си. В края на 2-ата обиколка Райконен излезе 5-и пред Окон. Верстапен направи бърз прогрес от 16-о място вече бе 10-и след само 3 обиколки.

 

 

В 4-ия тур Рикиардо опита нова атака срещу Ботас с много късно спиране за първия завой, но пилотът на Мерцедес отново се защити добре. В същото време Нико Хюлкенберг отпадна от състезанието заради технически проблем.

 

 

Хамилтън от своя страна доближи Фетел в 6-ата обиколка и го атакува в края на дългата обратна права. Въпреки опитите за контратака, Люис задържа позицията си и поведе. Двамата се бяха откъснали на над 6 сек пред Ботас. Верстапен пък вече бе 7-и, като изпревари с лекота Алонсо.  Отпред Хамилтън се откъсна на 2.6 сек пред Фетел. Рикиардо износи гумите си и в 13-ия тур влезе в бокса за нови суперсофт.

 

 

Фетел губеше много време и започна да бъде настиган от Ботас. Разликата между двамата падна под 3 сек, а отпред Хамилтън бе на близо 5 сек пред Себастиан. В 16-ата обиколка обаче Рикаирдо отпадна след повреда в двигателя. Тур по-късно Фетел смени гуми и сложи софт. В същото време Люис каза, че гумите му са в добро състояние и остана на пистата.

 

 

Хамилтън спря за нови гуми в 20-ата обиколка и сложи меки такива. Той се върна на трасето малко пред Фетел, но достатъчно, за да задържи позиция пред пилота на Ферари. Себастиан пък бе допуснал грешка на предпоследния завой в края на предишната обиколка. И ако не бе тя, щеше да има шанс да се бори с Хамилтън. Лидер бе Макс Верстапен, който с гумите суперсофт още не бе спирал в бокса. В 23-ата обиколка той бе изпреварен от Люис. Британецът започна бързо да се откъсва пред Фетел

 

 

В 25-ия тур Алонсо получи повреда в задвижващата система и напусна състезанието. Испанецът не можеше да повярва, че отново има проблем с мотора на Хонда. В същото време Верстапен смени гуми, слагайки софт, и се върна на пистата 5-и, зад Хамилтън, Фетел, Ботас и Райконен. Следваха Маса, Окон, Перес, Сайнц и Квят.

До 30-ата обиколка Хамилтън се откъсна на 4.6 сек пред Себастиан, а Верстапен започна да застига Райконен в битка за 4-ото място. В борбата за 6-ото спореха Окон и Перес. Близо до тях бе Сайнц. Новият пилот на Рено бързо ги настигна и изпревари по страхотен начин Перес от външната страна на 18-и завой. В челото Ботас и Райконен доближиха Фетел, като Кими бе плътно зад сънародника си. В 38-ата обиколка движещият се зад тях Верстапен влезе за втори път в бокса и сложи гуми суперсофт.

 

 

Обиколка по-късно и Фетел спря в бокса за нови гуми за втори път. Той сложи суперсофт и се върна на метри пред Макс. Лидерът Хамилтън каза, че гумите му още са в добро състояние. В добро бяха и тези на Кими, който в 42-ия тур мина пред Ботас на обратната права. Така Ледения излезе на 2-а позиция, като двамата явно нямаха намерение да спират повече в бокса.

 

 

Кими и Валтери обаче бързо бяха настигнати от Фетел, който с новите си гуми бе много по-бърз. И в 51-ата обиколка дойде успешна атака срещу Ботас в първия завой от външната страна. В 52-ата обиколка Райконен пропусна Фетел и така германецът зае 2-ото място, а малко след това и Верстапен се справи с Ботас.

 

 

По-назад Сайнц притискаше Окон в битка за 6-ото място, която спечели Естебан. Перес зае 8-ото място, а зоната на точките допълниха Маса и Квят.

Отпред Хамилтън нямаше проблеми и спечели нова победа, която го доближи максимално до 4-а световна титла. Фетел завърши 2-и, а в последните завой Верстапен изпревари Райконен и зае третото място. 

След финала Макс получи наказание от 5 секунди за излизане от пистата при маневрата срещу Кими и така той бе класиран 4-и, а Кими се качи на подиума.