Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън без конкуренция в квалификацията на Хунгароринг

Хамилтън без конкуренция в квалификацията на Хунгароринг

59
0

Люис Хамилтън с Мерцедес ще стартира от първа позиция в утрешната Гран при на Унгария, 10-и кръг от първенството във Формула 1. Британецът постигна най-добро време в квалификацията – 1:22.020 мин, изпреварвайки съотборника си Нико Розберг с повече от половин секунда. Трети се нареди Себастиан Фетел с Ферари, а Даниел Рикиардо с Ред Бул успя да раздели двамата пилот на Скудерията с 4-о време. Само 4 стотни не стигнаха на австралиеца да се нареди дори 3-и. Кими Райконен остана 5-и, следван от Ботас с Уилямс, Квят с другия Ред Бул и Маса.

В първата част на квалификацията Розберг допусна две грешки в първата си бърза обиколка с по-твърдите гуми „медиум“. Затова тя беше с близо секунда по-бавна от тази на Хамилтън със същия тип. Наложе си Нико да прави втори опит със същия комплект, но отново изостана на 0,6 сек от съотборника си. Германецът се оплака от недобър баланс и недозавиване. Наложи се той да постави „софт“ за да мине в Q2.

Хамилтън обаче не рискува да премине в следващата фаза, без да използва гумите „софт“. В края той ги постави и постигна най-добро време, но изчисленията показаха, че той спокойно можеше да се класира напред (11-и) с постижението си с гумите „медиум“. Проблеми имаха пилотите на Лотус, като и Грожан и Малдонадо допуснаха сериозни грешки в първата част на квалификацията. Все пак те продължиха, а големият губеше беше Дженсън Бътън, който остана 16-и., на 0.1 сек от спасителното 15-о място. Заедно с него отпаднаха двамата пилоти на Заубер и Мейнър Маруся.

Около 4 минути след началото на втората част Фернандо Алонсо спря точно преди входа на бокса. Малко преди това испанецът се оплака от проблем с двигателя на излизането от първия завой. Розберг отново се оплакваше от проблеми с баланса, като твърдеше, че нещата са станали дори по-лоши. Затова изоставането му от най-бързия Хамилтън беше почти половин секунда. Изненади не се получиха, като само Карлос Сайнц с Торо Росо от кандидатите за топ 10 остана извън Q3. Там се намести Ромен Грожан с Лотус.

В последната трета част Хамилтън и Розберг направиха първите си бързи турове с вече използвани гуми, като Люис беше с 0.35 сек по-бърз. При поставянето на чисто нови гуми авансът му се увеличи на цели 0.575 сек. Изоставането на третия Фетел беше очаквано – около 0.7 сек, но темпото на Ред Бул наистина беше приятна изненада и потвърди отличната форма на „Биковете“ още от петък.