Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън докосва титлата след триумф в Сочи

Хамилтън докосва титлата след триумф в Сочи

62
0

Люис Хамилтън с Мерцедес почти си осигури титлата във Ф1 тази година след победа в Гран при на Русия в Сочи. В същото време основният му конкурент за титлата Нико Розберг отпадна. Така 4 кръга преди края на сезона разликата между двамата нарасна на 73 точки в полза на британеца 4 кръга преди края на сезона. Така всичко може да приключи още в следващия кръг в САЩ. С второто си място в надпреварата в Русия вече на 2-а позиция излезе Фетел, който има 7 т. повече от Розберг.

В състезанието в Сочи Розберг поведе от полпозишън старта, а Хамилтън го атакува от външната страна на първия завой, но не успя да го изпревари. Райконен успя да мине пред Фетел, а в завой 3 и пред Ботас и излезе 3-и. По назад Хюлкенберг и Ериксон се удариха след грешка на пилота на Форс Индия, което доведе до излизане на колата за сигурност.

В суматохата Верстапен беше ударен, но нямаше повреди по колата, а само спукана гума. Той мина през пита, като предният му спойлер също беше сменен. Грожан също мина през бокса за смяна на предно крило.

При рестартирането Ботас атакува страхотно Кими на старт-финалната права и си върна третата позиция. Две обиколки след подновяването на надпреварата Розберг, се оплака, че педалът на спирачката му е счупен. И в 7-ата обиколка Хамилтън поведе, а Нико се прибра в бокса, излезе от колата и отпадна. Това сложи край на всякакви негови надежди за титлата.

В 12-ата обиколка Грожан направи страховита катастрофа. Той изпусна колата в завой 3 и се разби в предпазните огради в страни от завоя.  Това доведе до ново излизане на автомобила за сигурност. Никой от водещите пилоти не спря в бокса за смяна на гуми. Това обаче направиха пилотите на Макларън Бътън и Алонсо.

При рестарта след 5 обиколки Хамилтън запази позиция пред Ботас, а Фетел атакува Райконен в завой 2 в битка за 3-ото място. Кими обаче не го пусна, но мина напряко през завой 2 и след това трябваше да пропусне Себ, за да не бъде наказан.

Люис постепенно се откъсна напред и натрупа 11 секунди пред Ботас, който загуби темпо и беше настигнат от Фетел. Затова логично в 27-ата обиколка пилотът на Уилямс първи от водещите пилоти мина през пита за смяна на гуми. Той обаче попадна в трафик, а през това време Фетел остана на пистата и записа по-добри обиколки и след бокса си в 31-ата излезе пред пилота на Уилямс. Тур по-късно и Райконен спря в бокса, но за по-малко от секунда не успя да мине пред Ботас.

Ледения обаче не се задоволи с това и в 37-ата обиколка атакува Валтери и за момент излезе пред него, но пилотът на Уилямс веднага си върна позицията. Увлечени в битката обаче двамата сякаш забравиха, че са зад Перес и Рикиардо, които поддържаха много добро темпо с доста по-износени гуми след ранни първи и единствени спирания в бокса.

8 тура преди финала обаче все пак Ботас мина пред Рикиардо и стана 4-и. Малко след това и Райконен мина пред него, а 4 обиколки преди финала пилотът на Ред Бул отпадна след повреда.

В последните обиколки Ботас и Кими притиснаха Перес и в предпоследния тур го изпревариха на завой 13. Във финалната обиколка обаче двамата се удариха и оставиха Перес 3-и на подиума. Ботас спря в стената и отпадна, а Кими получи повреда в колата, но все пак пресече финала 5-и. От многото отпадания се възползваха Бътън и Алонсо, които влязоха в топ 10 и взеха общо 3 точки.