Начало Top Moto News Хаслам ще направи завръщане в WSBK

Хаслам ще направи завръщане в WSBK

72
0
Леон Хаслам, БМВ
Леон Хаслам, снимка БМВ

Леон Хаслам ще направи завръщане в WSBK. Британският ветеран заменя Том Сайкс по време на състезателния уикенд на пистата „Имола“. Хаслам ще кара за заводския отбор на БМВ заедно със своя сънародник Скот Рединг.

Хаслам е един от най-опитните пилоти в WSBK. 40-годишният британец има повече от 300 старта в шампионата от сезон 2002 до момента. През този период той кара за производители като Дукати, Хонда, Сузуки, БМВ, Априлия и Кавазаки. Хаслам има 5 победи и 45 подиума в WSBK. Най-успешната му кампания е през 2010-та, когато стана вицешампион

Хаслам се завръща в БМВ след повече от 10-годишно отсъствие. Опитният британец бе част от предишния заводски екип на марката през 2011 и 2012 г. Сега той е част от екипа на БМВ в британския Супербайк шампионат (BSB).

Този уикенд Хаслам замества контузения Том Сайкс. Световният шампион за 2013 г. на свой ред замества Михаел ван дер Марк. Британецът претърпя тежка катастрофа във втория старт на пистата „Донингтън парк“. Сайкс се удари с Лорис Баз (Bonovo БМВ) и Михаел Рубен Риналди (Дукати). След това той бе закаран за преглед в болница, където бе установена фрактура на левия глезен и 10 счупени ребра. Следователно британецът не получи разрешение да кара и продължава възстановяването си.

От БМВ решиха да заложат на Хаслам. Британецът ще запише първо участие в WSBK от Портимао 2022. Тогава той караше с непълна програма за Педерчини Кавазаки

„На първо място, много благодаря на Леон за това, че беше на разположение в кратък срок, за да бъде с нас в Имола„, каза директорът на БМВ Моторад Моторспорт Марк Бонерс.

„Познаваме се добре от миналото и празнувахме някои успехи заедно. Този сезон той се завърна в семейството на BMW Motorrad в BSB и е добре запознат с новия мотор BMW M1000RR. Той също така има много опит в WSBK. Това ни кара да сме уверени, че той бързо ще се върне във форма на Имола.“

„След катастрофата си в Донингтън, Том Сайкс е на път да се възстанови. Той беше изписан от болницата преди няколко дни. Разбира се, всички ние му изпращаме най-добрите си пожелания“, добави Бонерс.

В момента Хаслам заема петото място в подреждането в BSB. Британецът записа шест качвания на подиума.

„Това е фантастична възможност. Имам много история от тази писта. Освен това е фантастично да карам отново за тима на БМВ. Аз карам мотора BMW M1000RR в Обединеното кралство, така че очаквам с нетърпение да работя с [шефа на отбора] Шон Мир и всички момчета от екипа на ROKiT BMW Motorrad WorldSBK. Ще видим какво ще се случи. Нямам големи очаквания и просто искам да се опитам да се наслаждавам. Надявам се да получим добра информация и да постигнем добри резултати“, заяви Хаслам.