Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хелмут Марко: Приемствеността във взимането на решения е основа за успеха на...

Хелмут Марко: Приемствеността във взимането на решения е основа за успеха на Ред Бул

28
0
Дитрих Матешиц,Хелмут Марко

12 победи и 18 полпозишъна от 19 надпревари спечели отборът на Ред Бул през сезон 2011 г., но съветникът на тима доктор Хелмут Марко не нарича подобно представяне доминация, а демонстрация способността на тима да печели. Австриецът твърди, че основните фактори зад такъв успех са приемствеността във взимането на решения на всички нива в структурата (няма никакви промени в последните три години) и промени, извършвани вътре в отбора, когато определен човек демонстрира способности, подходящи за някакъв различен от заемания от него пост.

Предизвикателствата са вътре в екипа. Хора сменят местата си в отделите, но всичко остава в семейството. Това помогна за увеличаване на хармонията, а това се превръща в успех – обясни Марко.

Той допълни в интервю за официалния сайт formula1.com, че когато колата е добра от самото начало и не се налага да наваксваш скорост и да гониш съперници, това помага неимоверно много за плавното протичане на сезона. В ексклузивно интервю за ClubS1 пък съветникът, за когото мнозина твърдят, че реално движи нещата в Ред Бул, е категоричен, че Себастиан Фетел бе далеч по-силен през 2011 г., отколкото преди година. Това в комбинация с гумите на Пирели според него са двете основни причини за различното представяне на немския състезател и съотборника му Марк Уебър. Личният съветник и приятел на собственика на Ред Бул Дитрих Матешиц обаче признава, че Фетел не му е направил някакво невероятно впечатление от момента, в който го е срещнал:

Беше едно от многото руси хлапета, които искахме да пробваме. Караше добре, но те почти всички караха добре.

Ситуацията се променя с течение на годините, а пълният текст на очерка е в новия брой на списание ClubS1, който ще е на пазара следващата седмица.

Що се отнася до подхвърлянията, споменавани нееднократно през 2011 г., че Ред Бул няма традиции във Формула 1 за разлика от Макларън и Ферари, то Марко бе категоричен, че да победиш такива отбори в Гран при е повод за гордост.