Начало Рали Хирвонен убеден в силата на Фиеста RS WRC, Еванс и Кубица пред...

Хирвонен убеден в силата на Фиеста RS WRC, Еванс и Кубица пред ново предизвикателство

22
0
Елфин Еванс,Мико Хирвонен

Мико Хирвонен е убеден в силата на своя Форд Фиеста RS WRC преди старта на рали Швеция, втори кръг от световния шампионат за 2014 г.

Финландецът заяви, че колата му винаги е била стабилна на високоскоростни секции и се е чувствал страхотно зад волана по време на тестовете.

Швеция е изключително забавление, когато е наистина студено и има много сняг. В района падна доста, но може да няма толкова лед под него и това да превърне състезанието в наистина сложно. Причината е, че чакълът ще пробива през снега и тогава управлението на гумите ще е особено важно. Печелил съм два пъти това рали, но не бих казал, че има някаква особена тайна как да се справиш на ниво там. По принцип скандинавците имат някакво предимство, но смятам, че миналата година доказа, че това вече не важи и всеки може да е бърз. Важното е наистина да внимаваш в отсечките, особено във високоскоростните участъци – там ти трябва увереност, за да караш на пълна газ. В тесните пътища пък е необходимо да си наистина прецизен – малко отклонение лесно може да ти навлече неприятности – допълни финландецът.

Елфин Еванс бе окрилен от шестото си място в Монте Карло, но за първи път ще кара на снежно рали с гуми с шипове. Британецът обаче се чувства добре и очаква с нетърпение следващите предизвикателства:

Направихме наистина чудесен тест и придобихме сериозна увереност, но самото рали е съвсем различно нещо. Дори тренировката е нещо абсолютно непознато – в нея се учим как да правим бележки за подобен тип надпревара. Мисля, че ключът за представянето ще е на какъв сняг ще попаднем. Ако условията се запазят като тези до миналата седмица във Вармланд, то може да стане сложно и ще трябва да пазим гумите. Ще се справим, каквото и да ни посрещне – отсечка по отсечка – и ще натрупаме колкото се може повече опит.

Швеция е съвършено ново предизвикателство и за Роберт Кубица. Полякът стартира вихрено в първата надпревара за сезона, но отпадна през втория ден. Сега не е съвсем наясно какво го очаква и признава това:

Това ще е първият старт в живота ми на сняг, както и първо участие в рали Швеция. Честно казано, не знам какво да очаквам. Но тези покрити със сняг отсечки със сигурност ще са ново и вълнуващо предизвикателство. Като се има предвид колко незапознат съм с настилката, сме наясно, че ще ми е трудно. Приоритетът ни е да се концентрираме върху това да учим новите етапи и условия.