Начало Автомобили Honda инсталира нова двупосочна технология за зареждане на енергията

Honda инсталира нова двупосочна технология за зареждане на енергията

71
0

Honda инвестира в изключително съвременна двупосочна технология за зареждане в развойния си европейски център в Офенбах, Германия. Тя ще внесе доста по-ефективен баланс между потреблението и съхранението на необходимата за производствената дейност енергия. Новата зарядна система е способна да възобновява енергията и е тестова площадка за хардуера, който ще е наличен и в частните домове в бъдещето.

Въвеждането на технологията в Германия е логчиното развитие на представената на Автомобилен салон Франкфурт 2017 концепция на Honda за управление енергията (Power Manager Concept). Техническият прототип показа как е възможно да се случи пълен обмен на енергия между електромобил и електрическата мрежа, така че неговят акумулатор да се зареждат от нея, но и при нужда колата да осигурява енергия за битовата мрежа. Това е възможно благодарение на технологията Vehicle-to-Grid(или V2G). На същия принцип работи и нововъведението в центъра в Офенбах.

Електричеството или бива черпано от мрежата, или бива генерирано от фотоволтаични соларни панели чрез двупосочен трансфер на енергия, а после служи за зареждането на електрическите превозни средства, включени в системата. Докато електромобилът е част от нея, съхранената в акумулатора му енергия може да се върне обратно, за да стабилизира мрежата.

„Чрез инсталирането на зарядна технология от най-ново поколение в нашия развоен център в Германия, добавяме поредната иновация към проекта си, наречен Smart Company ифокусиран към общество с нулеви вредни емисии и мобилността на бъдещето“, сподели Йорг Бьотчер, вицепрезидент на Honda R&D Europe.

С помощта на двупосочния хардуер и технологията на The Mobility House*, Honda възнамерява да оптимизира управлението на енергия в европейския си развоен център и в частност да увеличи употребата на възобновяема слънчева енергия в частност. Проектът тества взаимодействието, съвместимостта и силовия поток между специфични електрически компоненти, включително и възобновяемите енергийни клетки и акумулаторите  на електромобилите. Инсталацията е плод на сътрудничество между Honda R&D Europe, енергийния доставчик The Mobility House и швейцарската технологична компания EVTEC.

Тази инвестиция подобрява най-съвременната в света обществена зарядна станция за плъгин автомобили, която Honda R&D Europe откри това лято. Инсталацията е с 940-волтов капацитет. Способна е да осигури до 150 кВт енергия и да захранва едновременно 4 автомобила с различни видове връзка. От поставянето си през юни станцията за електромобили е осъществила 447 зарядни сесии и е „спестила“ на света 3,87 т CO2.

Като част от голямото семейство на Honda по света и българското представителство на марката у нас също се фокусира към едно по-екологично чисто бъдеще. Ето защо дилърският център Бултрако Моторс София Изток на бул. „Ботевградско шосе“ 326 е образец за природосъобразен обект и използва собствени източници на захранване чрез фотоволтаици, както и най-модерна система от пречиствателни съоръжения за водата с цел оптимална екологичност. 

Mobility House

Основаната през 2009 г. компания Mobility House доставя иновативни решения за зареждане и съхранение на енергия за автомобилните производители от над десет страни от цял свят чрез центровете си в Мюнхен, Цюрих и Сан Франциско.