Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хонда цели да печели победи с Макларън още през първата година от...

Хонда цели да печели победи с Макларън още през първата година от връщането си в F1

44
0
Хонда

Хонда цели да печели победи с Макларън още през първата година от връщането си в F1, но не е обмисляно кои пилоти биха искали от концерна да карат в екипа на Макларън. Компанията ще се включи в шампионата заедно с отбора от Уокинг през 2015 г. Намерението обаче е такова, каквото е било винаги – да се печелят победи, обясни спортният шеф на Хонда Ясухиса Араи.

Най-силното представяне на Макларън-Хонда при предишното им сътрудничество е периодът, в който пилоти на екипа са Аертон Сена и Ален Прост. Араи е наясно, че силните състезатели ще са ключови и за подновеното партньорство при такова огромно желание за успех.

80-те години на ХХ век са, разбира се, прекрасно време с Макларън със Сена и Прост. Беше невероятен период. В момента обаче нямаме абсолютно никакво решение относно пилоти. Това, с което трябва да разполагаме в крайна сметка, са добри състезатели, добър отбор и добра организация. Необходимо е тези неща да са готови, за да направим старт на ниво – обясни Араи в интервю за Скай Спортс преди Гран при на Япония, която ще се проведе този уикенд.

Хонда се оттегли в края на 2008 г. от спорта заради икономическата криза, продавайки отбора си на символична цена на шефа на екипа Рос Браун. Още при официалното потвърждение за връщането в F1 бе обявено, че работата по нов, 1,6-литров турбодвигател (според влизащите в сила през 2014 г. правила) вече е започнала в изследователския център на концерна в Точиги. Все пак компанията ще е с година назад спрямо останалите три производители на мотори за Гран при – Мерцедес, Ферари и Рено, когато започне да се състезава през 2015-та. Въпреки това Араи поясни, че очакванията са веднага да бъдат записани успехи:

Решихме да участваме отново от 2015 г. Това означава, че сме напълно решени да вземем победи. Това е целта още за първата година.

Араи освен това обори слуха за привличане на Рос Браун в Уокинг, който се появи тази седмица в немската преса. Връзките на англичанина с Хонда бяха причина името му да бъде свързано с Макларън, след като по време на уикенда за Гран при на Италия пък се говореше, че щял да отиде в Уилямс.

Дори не съм чул за това и съм изненадан! Не мисля, че ще се случи – коментира Араи.

Ситуацията в Макларън понастоящем не е много ясна. Дженсън Бътън заяви, че има договор за 2014 г., но съотборникът му Серхио Перес обясни, че има още малко работа по документите. За мястото на мексиканеца бе спряган Нико Хюлкенберг, но според повечето наблюдатели най-сериозните шансове са немският пилот да се присъедини към Лотус.

В същото време шефът на тима Мартин Уитмарш заяви в Сингапур, че е отворен към идеята за връщане на Фернандо Алонсо в Уокинг. В Корея пък намекна, че отборът ще привлече известно име – „грабващо заглавията”, както сам се изрази. Първоначално имаше предположения, че става дума за Браун.