Начало Автомобили Обявиха Honda Urban EV Concept за най-добра концепция

Обявиха Honda Urban EV Concept за най-добра концепция

71
0

Жури, съставено от автомобилни експерти от цял свят, удостои прототипа Honda Urban EV Concept с почетното звание „Най-добър концептуален автомобил“ в новото издание на световния конкурс за дизайн. Призът бе връчен по време на автомобилния салон в Торино.

Финалистите в организираната от списание Auto&Design проява бяха избрани от жури, в чийто състав влязоха 12 автомобилни журналисти от най-престижните в света издания. Honda Urban EV Concept излезе на финали още през април тази година и спечели почетната първа награда сред общо девет достойни конкурента.

Honda представи прототипа на Автомобилен салон Франкфурт 2017 г. С него марката набеляза основните насоки в дизайна на първите електромобили с батерия, които излизат на за европейския пазар от началото на 2019 г.

Автомобилът е с каросерия с ниски и широки пропорции в спортен стил, тесни А-колони и широко челно стъкло, което опасва предната част на автомобила. Влизането и излизането в него става през отварящи се в обратна посока като при лимузина от най-висок клас врати. Вместо радиаторна решетка Urban EV Concept разполага с многоезичен дисплей, на който шофьорът може да пуска послания и съобщения към останалите участници в движението.

Интериорът е изключително уютен благодарение на естествените материали, използвани за него и отвътре автомобилът предлага доста свободно пространство, като вместо класически предни и задни седалки са използвани пейки. Тапицерията в сив цвят и акцентите от естествено дърво пресъздават приятната релаксираща атмосфера на салон, а високотехнологичното бордово табло, чийто тактилен дисплей опасва цялата конзола и стига до самите врати.

„Honda Urban EV Concept е отлично оценено произведение на дизайнерското изкуство, което ще внасе повече индивидуалност в класа на електрическите автомобили. При този автомобил естестиката на ретрото и футуризмът са съчетени по един неповторим начин“, беше общото заключение на журито от конкурса.

Honda Urban EV Concept ще бъде първият напълно електрически автомобил, който ще влезе в серийно производство съгласно стратегията ‘Electric Vision’, която марката е предвидила за Европа. Съгласно плановете си компанията възнамерява да разработи специална производствена платформа и собствена електрическа технология.

„Нашият Urban EV Concept е чудесна илюстрация на идеята ни за така наречения ‘We make it simple’ дизайн, чиято цел е да доближи автомобила до човешките сърца“, заяви Макото Иваки, главен творчески директор на развойно-дизайнерския център Honda. „Искам от името на целия ни екип да благодаря на журито, дало ни това високо отличие. В момента работим над серийния модел, който ще наследи тази концепция. В него ще се влиза лесно, ще е забавен за шофиране и всеки ден с него ще е изпълнен с радост“, добави още той.

Тази година е третото издание на конкурса Car Design Awardв новия му формат.В първоначалния си вид проявата съществува от 1984 до 1997 г. и именно Honda е победител в първата му сесия. Поръчките за серийния наследник на Honda Urban EVConcept започват в началото на 2019 г., а първите доставки за Европа ще бъдат факт още от края на тази.