Начало MotoGP News Хорхе Лоренсо ще се присъедини към легендите в MotoGP

Хорхе Лоренсо ще се присъедини към легендите в MotoGP

546
0
Хорхе Лоренсо
Хорхе Лоренсо, снимка Мишлен

Хорхе Лоренсо ще се присъедини към легендите в MotoGP. Трикратният световен шампион в кралския клас ще влезе в Залата на славата в световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ. Това ще се случи на специална церемония на 30 април. Тя ще се проведе на пистата Херес, която е домакин на шестия кръг от сезон 2022 в MotoGP.

Лоренсо е общо петкратен световен шампион. Освен трите титли в кралския клас, испанецът има 2 титли в бившия клас до 250 куб. см. Също така той е победител в 47 състезания от MotoGP. Хорхе бе известен най-вече със своя характер, който едва ли някога да бъде повторен във висшия клас. Бившият пилот на Ямаха, Дукати и Хонда ще заеме мястото си в най-престижния клуб на ФИМ. Лоренсо най-накрая ще стане легенда на MotoGP след почти тригодишно чакане. Днес беше официално потвърдено, че испанецът ще бъде приет в Залата на славата на световния шампионат по мотоциклетизъм. 34-годишният състезател обяви оттеглянето си през 2019 г.

Церемонията ще започне в 18:00 ч. местно време (19:00 българско време) в събота вечер. Тя ще се излъчва на живо както в сайта motogp.com, така и във всички канали на шампионата в социалните мрежи (Twitter, Facebook, Instagram, YouTube и Twitch).

Съвсем очаквано домакин на събитието ще бъде пистата Херес. На това място, той дебютира в Гран при на петнадесетия си рожден ден. Освен това последният завой а трасето носи неговото име.

Лоренсо е един от най-успешните пилоти за всички времена. Първата му победа е през 2003 г. , а 68-мата през 2018 г. Испанецът е бивш шампион в клас 250 куб. см през 2006 г. и 2007 г. Също така той спечели полпозишън в първото си състезание в MotoGP в Катар. Два старта по-късно, Хорхе Лоренсо записа първия си триумф в премиерния клас. Това се случи на португалската писта Ещорил. Тези успехи предшестват най-големите постижения на Лоренсо в MotoG. През цялата си кариера той печели световния шампионат през 2010, 2012 и 2015 г.

Лоренсо спечели тези три световни титли с мотор на Ямаха. Той прекара цели 9 сезона при японската марка, с която постигна 44 победи. После преминава премине в Дукати през 2017 г. Бившият мотоциклетен пилот печели още три зашеметяващи победи с италианската марка, преди да премине в екипа на Репсол Хонда.  Малко след средата на сезон 2019, той обяви оттеглянето си от състезанията след края на годината. През 2020 г. той отново се завърна в Ямаха като тест пилот. Трикратният световен шампион в MotoGP имаше желание да участва с уайлдкард, но не получи разрешение от Дорна поради пандемията от COVID-19. В крайна сметка той отново си тръгна от японците.

Тази година Лоренсо ще се състезава в италианската суперкупа на Порше Карера (Porsche Carera Cup Italia).