Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хорнер: Докато не си получиш сертификата, не е 100% сигурно, че си...

Хорнер: Докато не си получиш сертификата, не е 100% сигурно, че си спазил бюджета

1111
0
Кристиан Хорнер, Ред Бул
Кристиан Хорнер; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Нито един отбор във Формула 1 не е 100% сигурен, че е влязъл в бюджетните ограничения, докато не си получи сертификата от ФИА, заяви Кристиан Хорнер. Шефът на Ред Бул в F1 обсъждаше финансовите правила надълго и нашироко през миналия сезон, когато бе сигурен, че екипът му не е в нарушение. Оказа се, че екипът от Милтън Кийнс е в преразход за сезон 2021. Наказанието бе глоба от $7 млн. и 10% намаление на времето за работа в аеродинамичния тунел.

„Никога не можеш да си 100% сигурен. Но ние проучихме внимателно всички причини, заради които се оказахме в преразход за 2021 г. – първата, през която важаха тези изключително сложни правила. Сега сме уверени, че под границата. През 2022 г. развитието (на колата) бе значително по-малко. Щетите от катастрофи също бяха много по-ниски“, разясни шефът на Ред Бул.

„Но докато не си получиш сертификата, нищо не е 100% сигурно. Ще съм много изненадан обаче ако не сме изцяло в границите“, каза още Хорнер

Може би най-често обсъжданият въпрос е колко ще повлияе наказанието на Ред Бул за предстоящия сезон 2023. Според бившия главен аеродинамик на тима Дан Фелоус, който сега е технически директор на Астън Мартин, в Милтън Кийнс санкцията ще има ефект върху работата.

Ред Бул е в много силна позиция като се има предвид на какво бе способна миналогодишната им кола. Промените в правилника не са особено големи в сравнение с 2022-ра. Ето защо те пак ще са много, много силни и през новата състезателна година. Намалението на времето за работа в аеротунела обаче е сериозно и определено ще ги затрудни. В Ред Бул обаче работят страхотни специалисти, които притежават огромен опит. Напълно съм сигурен, че ще сведат до минимум последствията от наказанието“, коментира Фелоус.

Съветникът на Ред Бул в F1 Хелмут Марко пък заяви, че в Милтън Кийнс всичко върви нормално

„Нещата се движат по график. Работим в пълно съответствие с плановете си. Всичко върви както е предвидено!“, заяви 79-годишният австриец.