Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Официално: $7 млн. глоба за Ред Бул и 10% намаление на времето...

Официално: $7 млн. глоба за Ред Бул и 10% намаление на времето за аеротестове

4600
0
Ред Бул F1
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Отборът на Ред Бул е глобен със 7 милиона долара, а времето на екипа за тестове в аеродинамичния тунел се намалява с 10%. Санкцията е за преразхода, допуснат от отбора в бюджета за сезон 2021.

Ред Бул постигна споразумение с ФИА, с което прие, че е в нарушение на финансовите правила. Преразходът на отбора възлиза на $2,2 млн. От федерацията са отбелязали, че при правилно отчитане е щял да е с пъти по-малък – около половин милион долара. Общо 13 точки са отбелязани като неправилно интерпретирани от Ред Бул. Те са били преразгледани и в крайна сметка екипът, който вярваше, че е приключил 2021 г. с близо $4 млн. под границата, се е оказал с надвишени средства.

„След предаването на всички необходими документи от всички 10 отбора във Формула 1 ФИА извърши първата проверка на финансите им. Това се случи в съответствие с финансовите правила на Формула 1. Този регламент е много сложен и участниците в шампионата трябваше да се адаптират към прилагането му“, се казва в изявлението на ФИА.

„Беше установено, че Ред Бул е в нарушение на правилата. Администрацията, отговаряща за бюджетните лимити, отбеляза, че отборът е действал изцяло в дух на сътрудничество по време на проверката. Подал е допълнителна информация и доказателства своевременно при поискване. Няма обвинения или доказателства, че от Ред Бул в който и да е момент са действали нечестно или с цел измама. Не е укрита умишлено и информация.“

„При тези обстоятелства на екипа бе предложено споразумение, което да разреши въпроса. То бе прието от отбора. При това положение се сключва споразумение с дата 26 октомври 2022 г.“

Преразходът от $2,2 млн. представлява 1,6% от миналогодишния бюджетен лимит. Провиненията до 5% се считат за незначителни.

Приемането от страна на Ред Бул на споразумението пък означава, че въпросът е приключен.